Elektro- en installatietechniek

ZZP opdrachten. Om te doen.

De club van doeners

De elektro- en installatietak van VNOM is logischerwijs opgedeeld in elektrotechniek en installatietechniek waar je als zzp'er aan de slag kan. Deze twee branches hebben de nodige overlap. Je kan als zzp'er binnen de elektro- en de installatietechniek alle kanten op en je verder specialiseren in deze technieken. Wil je langdurige opdrachten waar je bezig bent met het installeren en programmeren van een beveiligingsinstallatie van een kantoorpand of andere technische installaties, of ben je liever bezig met het oplossen van een complexe storing van een klimaattechnische installatie? Wij hebben voor jou Werk. Om te doen.
VNOM elektrotechniek

Elektro-techniek

Onder elektrotechniek verstaan we alles wat verbonden wordt met een kabel van A naar B. Deze verbinding is de voeding van een apparaat, installatie of systeem om te laten werken. Denk aan licht- en krachtinstallaties, brandmeld- en beveiligingsinstallaties, lifttechniek, datatechniek, camera’s en toegangstechniek. Als zzp'er in de elektrotechniek kan je de ene dag bezig zijn met een storing en ben je de andere dag verantwoordelijk voor het monteren van diverse licht- en krachtinstallaties binnen de utiliteit, woningbouw en/of retail.

Wanneer je in de elektra aan de slag gaat, kan je als zzp'er ervoor kiezen om te werken binnen de nieuwbouw, renovatie of service. Kortom: je hebt veel keuze. Dit varieert van het grovere werk, waarbij je op een bouwerij staat en kilometers aan buizen en kabels legt, tot het oplossen van een meest complexe storing in een utiliteitspand. Door de jaren heen hebben er aardig wat ontwikkelingen plaatsgevonden in de techniek wat betreft duurzaamheid. Denk aan laadpalen voor elektrische auto’s, het aansluiten van warmtepompen en zonnepanelen voor duurzame stroom en om het rendement te verbeteren van onze klimaatdoelstellingen. Binnen de elektrotechniek kennen we de nodige diversiteit en complexiteit, die flinke uitdagingen met zich meebrengt.

Doeners aan het woord

We zijn langs geweest bij Joshua. Na met veel plezier via VNOM te hebben gewerkt, treedt hij nu in dienst bij zijn huidige werkgever. Sam heeft hem verrast met een heerlijke VNOM taart om het succes te vieren! Gefeliciteerd Joshua.
VNOM installatietechniek

Installatie-techniek

De installatietechniek gaat voornamelijk om het werken met werktuigbouwkundige installaties en is daardoor ontzettend divers voor jou als zzp'er. Bij installatietechniek kan je denken aan loodgieterij, verwarmingstechniek, luchtbehandelingstechniek, koeltechniek, ventilatietechniek en sprinklertechniek. Zo verricht een loodgieter alle werkzaamheden van het dak tot aan de kelder en is vooral bezig met leidingwerk, gas, water, riolering, hemelwater en sanitair. Verwarmingstechniek, koeltechniek, luchtbehandelingstechniek en ventilatietechniek, ook wel HVCA, vallen onder klimaattechniek.

Door de verschillende soorten installaties vind je binnen de installatietechniek verschillende uitdagingen voor zpp'ers. Van het installeren van een nieuwe CV installatie tot het oplossen van een complexe storing. Ook binnen de installatietechniek krijgen we, net als bij de elektrotechniek, te maken met verduurzaming. De nodige energietransitie vindt plaats en er wordt veel meer gericht op energie neutraal bouwen. De installatietechniek is ontzettend breed en al deze werkzaamheden kan je uitvoeren binnen woningen maar ook in de meest complexe utiliteitspanden zoals een overheidsgebouw. Binnen de installatietechniek is er voor ieder wat wils.