Werken in de werktuigbouwkunde, wat kun je verwachten?

Werken in de werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde, het is een vak op zich. In deze blog gaan we uitgebreid in op wat werktuigbouwkunde precies inhoudt, de werkzaamheden van een werktuigbouwkundige, het salaris dat je kunt verdienen binnen deze branche en meer!

Wat is werktuigbouwkunde?

Allereerst, wat houdt dit brede vakgebied in? Werktuigbouwkunde is een vakgebied binnen de technische sector. Binnen dit vakgebied draait alles om het bedenken, bouwen en onderhouden van machines en mechanische systemen. Denk hierbij aan simpele apparaten tot grote fabrieksinstallaties. Binnen de werktuigbouwkunde vind je veel verschillende functies, of je nu starter bent of ervaren. Je kunt hierbij denken aan: werktuigbouwkundig monteur, technisch tekenaar, onderhoudstechnicus en nog veel meer.

Welke opleiding moet ik volgen of hebben gevolgd?

De opleiding werktuigbouwkunde is een technische studie. Deze kan je volgen op drie verschillende niveaus: mbo, hbo en universitair. Op het mbo-niveau leer je over het ontwerpen, construeren en onderhouden van machines en apparaten. Op het hbo richt je je op het ontwerpen en vervaardigen van machines en mechanische systemen. Wil je je meer verdiepen? Volg dan een universitaire studie die je voorbereidt op een carrière als ingenieur binnen het vakgebied.

Heb je nog geen opleiding gevolgd, maar heb je wel affiniteit in de techniek? Sleutel je in je vrije tijd vaak aan auto’s? Stuur dan een van onze recruiters een berichtje. Zij kunnen kijken naar een passende functie voor jou!

In welke sectoren kan ik werken in de werktuigbouwkunde?

In het vakgebied van werktuigbouwkunde zijn er verschillende sectoren waar je in kan werken. Denk hierbij aan:

 • Lucht- en ruimtevaartsector. Hier ben je betrokken bij het ontwerpen en ontwikkelen van vliegtuigen, ruimtevaartuigen en de bijbehorende componenten. In deze sector ligt de verantwoordelijkheid bij jou. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat deze voertuigen voldoen aan strenge normen op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en prestaties.
 • Machinebouw. Hier houd je je bezig met het ontwerp, ontwikkelen en produceren van machines voor uiteenlopende toepassingen. Dit is variërend van omvangrijke industriële machines tot compacte consumentenproducten.
 • Automotive engineering. Hier kijk je naar alle technische aspecten die verband houden met wegvoertuigen, zoals auto's en motoren. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat voertuigen veilig en goed werken. Je moet alles weten over hoe een voertuig is gebouwd en hoe het werkt, van de voorkant tot de achterkant.
 • Biomedische technologie. Hier neem je de verantwoordelijkheid voor het ontwerpen en testen van medische apparatuur die bijvoorbeeld wordt toegepast in ziekenhuizen. Mocht je willen starten in deze sector, is het belangrijk dat je de basiskennis hebt van geneeskunde en biologie.

Beroepen binnen de werktuigbouwkunde

Trekt een van de bovenstaande sectoren jouw interesse? Dan ben je vast benieuwd op welke functies je dan kan solliciteren. Binnen de werktuigbouwkunde vind je verschillende beroepen. De meest voorkomende beroepen zijn:

Benieuwd naar alle werktuigbouwkunde vacatures? Bekijk ze hier!

Werktuigbouwkunde werkzaamheden

Door de variatie aan functies binnen werktuigbouwkunde is er niet één lijst aan werkzaamheden te benoemen. We zetten de meest voorkomende voor je op een rij om je een beeld te geven van je taken en werkzaamheden

 • Ontwerpen en modelleren van werktuigen en machines
 • Opstellen van technische specificaties en documentatie
 • Uitwerken van technische ideeën
 • Identificeren en oplossen van technische problemen en storingen
 • Uitvoeren van testen, metingen en simulaties
 • Onderhoud uitvoeren aan installaties
 • Coördineren van projecten en samenwerken met andere disciplines

Wat is het salaris wat je kunt verdienen binnen de werktuigbouwkunde?

Uiteraard ben je benieuwd wat je eventueel kan verdienen. Het salaris van een werktuigbouwkundige is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk opleidingsniveau, ervaring, locatie en de sector. Maar ook het type functie binnen de werktuigbouwkunde. Over het algemeen ligt het salaris van een werktuigbouwkundige op een hoger niveau. Zo verdient een beginnend hbo werktuigbouwkundige gemiddeld €2.500,- tot €3.000,- bruto per maand. Met meer ervaring en verantwoordelijkheden kan het salaris van een werktuigbouwkundige oplopen tot een salaris van €4.500,- tot wel €6.000,- bruto per maand.

Dus, kies jij voor de werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde stelt je in staat om te sleutelen aan de kern van technologische vooruitgang, waarbij je machines en systemen ontwerpt die de basis vormen voor oplossingen in diverse sectoren. Dit vakgebied biedt veel mogelijkheden om voor jou aan de slag te gaan.

Heb je behoefte aan aanvullende kennis? VNOM staat klaar om met je mee te denken. Via onze VNOM Academy bieden we passende cursussen en opleidingen aan die aansluiten op jouw ambities. Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 14 maart 2024