Functie uitgelicht: de wereld van de operator

Wat is een operator?

In deze blog duiken we in de wereld van operators, een veelvoorkomende functie binnen de werktuigbouwkunde. Wat houdt deze functie precies in? En waarom zijn operators belangrijk? Laten we eens een kijkje nemen achter de schermen van deze rol en ontdekken wat het betekent om een operator te zijn.

Wat is een operator?

Als operator ben je verantwoordelijk voor het laten draaien van machines en installaties, maar zorg je er ook voor dat ze continu blijven functioneren. Je speelt een centrale rol in het productieproces. Samen met je team zet je je in om het eindproduct met de hoogst mogelijke kwaliteit te produceren. Binnen het vak operator zijn er twee belangrijke specialisaties: machineoperators en procesoperators. Zo heeft een machineoperator de verantwoordelijkheid voor een individuele machine, terwijl een procesoperator verantwoordelijk is voor het gehele productieproces, dat meerdere machines omvat. Bovendien leid je als operator dagelijks de ploegenoverdracht, wat je vrijwel onmisbaar maakt in de logistieke techniek.

Opleiding tot operator

Om als operator aan de slag te gaan, is een specifieke technische opleiding vereist. Op deze manier ben je goed voorbereid op de uitdagingen die je tegenkomt tijdens je werk! Daarom vragen werkgevers vaak om een VAPRO-diploma, dat behaald kan worden door middel van een technische mbo-opleiding. De mbo-opleiding Procestechniek of Operationele Techniek zijn voorbeelden van opleidingen die veel operators als achtergrond hebben. Een mbo-opleiding in procestechniek of operationele techniek biedt een goede basis voor een carrière als operator. Deze opleidingen richten zich op het begrijpen van industriële processen en machines.

VAPRO (Vakopleiding Procesoperator) biedt verschillende opleidingsniveaus voor operators, variërend van VAPRO A, VAPRO B tot VAPRO C (Leidinggevend Procesoperator). Deze opleidingen zijn gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om een ​​procesoperator te worden en omvatten theoretisch en praktisch onderwijs. Zo is operator A op mbo2 niveau, operator B op mbo3 niveau en operator C op mbo4 niveau.

Operator worden zonder diploma, kan dat?

Operator worden zonder diploma, is dat ook mogelijk? Bij VNOM kan dit! Je kunt VAPRO behalen via onze VNOM academy. VNOM biedt opleidingen, cursussen en certificaten aan voor zowel nieuwe en huidige collega's. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Alle informatie vind je hier. Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Werkzaamheden van een operator

Als operator kun je het helemaal vinden tussen de machines en installaties, dit is jouw terrein. Dankzij een operator blijven machines en installaties soepel draaien, maar welke werkzaamheden heeft een operator nog meer?
  • Bediening van machines: Als operator ben je verantwoordelijk voor het bedienen van de machine(s) op je werkplek. De hoeveelheid en het type machines of installaties die je bedient variëren afhankelijk van je functie en werkplek. Maar één ding staat vast: jij hebt de controle!
  • Storingen herkennen en oplossen: Elke dag ga je ervoor dat het productieproces zonder problemen verloopt. Hoewel storingen niet wenselijk zijn, ben je er ook van bewust dat machines en systemen soms vastlopen. Gelukkig ben je snel in staat afwijkingen te herkennen en effectief op te lossen. Kleine storingen kun je vaak zelf verhelpen, terwijl je bij grotere storingen deze doorgeeft aan je leidinggevende of aan de technische dienst.
  • Onderhoud en schoonmaak uitvoeren: Machines draaien 24/7 door, dus af en toe moeten ze worden schoongemaakt. Tijdens het schoonmaken controleer je meteen of alle onderdelen nog in goede staat zijn. Als operator begrijp je dat zonder goed onderhoud de productie in gevaar kan komen. Daarom voer je regelmatig onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden uit bij de machines. Op deze manier probeer je de meeste storingen te voorkomen en zorg je ervoor dat de productie soepel blijft verlopen.
  • Controles en registraties uitvoeren: Controles zijn belangrijk, als operator let je goed op de kwaliteit van het productieproces. Het draait allemaal om een perfect eindproduct, dus dat is waar je naar streeft. Gaat alles volgens de richtlijnen en draaien we genoeg productie? Hier ben je mee bezig als operator.
  • Ploegenoverdracht: Het kan zijn dat je werkt in verschillende ploegen, zoals ochtend- en avondploegen. Als operator zorg je ervoor dat de volgende ploeg volledig op de hoogte is van de situatie, zodat de machines soepel blijven draaien. Op die manier kun je met een gerust hart naar huis gaan.

Soorten operator functies

Een operator is onder te verdelen in verschillende functies. Er wordt het meest gesproken over Operator A, B en C.

Wat houdt een operator A in?

Een operator A, ook wel bekend als machinebediende of machine-operator, is verantwoordelijk voor het bedienen van een productiemachine of het controleren van een eenvoudig productieproces. Kleine storingen kan hij zelf verhelpen, maar voor grotere problemen schakelt hij hulp in. Wij hebben bijna altijd wel openstaande operator A vacatures.

Wat houdt een operator B in?

Een operator B, ook wel bekend als procesoperator, is verantwoordelijk voor het bedienen en controleren van complexere productieprocessen. Hij of zij speelt ook een rol bij het instellen van de processen. Bij noodgevallen kan hij zelf storingen opsporen en in de meeste gevallen ook zelfstandig oplossen. Wij hebben regelmatig operator B vacatures openstaan. 

Wat houdt een operator C in?

Een operator C is een leidinggevend procesoperator of process engineer. Hij geeft leiding aan de operators A & B en draagt de hoofdverantwoordelijkheid voor de productieprocessen. Hij speelt een belangrijke rol bij het vormgeven en instellen van de processen. Bekijk hier onze operator C vacatures.

Salaris van een operator

Het salaris van een operator is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Gemiddeld verdien je als fulltime operator tussen €1.926 en €3.099 bruto per maand. Dit verschilt ook per operator. Zo ligt het salaris van een operator A gemiddeld tussen de €1.900,- en de € 2.600,- bruto per maand. Het salaris van een operator B ligt gemiddeld tussen de €2.300,- en de € 3.200,- bruto per maand. En het salaris van een operator C ligt gemiddeld tussen de €2.700,- en de €4.200,- bruto per maand. Uiteraard hangt het uiteindelijke salaris af van een aantal factoren, zoals je afgeronde opleiding en ervaring.

Waarom werken als een operator?

Een baan als operator biedt veel mogelijkheden. Dit is waarom je zou kiezen voor een baan als operator.

  • Uitdagend werk: Als operator ben je verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van productieprocessen. Het oplossen van problemen en het behouden van efficiëntie kan een uitdagende en boeiende taak zijn.

  • Variatie: Geen enkele dag is hetzelfde als operator. Je hebt te maken met verschillende machines, processen en uitdagingen, wat voor de nodige afwisseling zorgt.

  • Technische vaardigheden: Als operator werk je met geavanceerde machines en technologieën. Dit biedt de mogelijkheid om je technische vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren.

  • Belangrijke rol: Operators spelen een essentiële rol in productiebedrijven. Ze dragen bij aan de totstandkoming van verschillende producten en zijn cruciaal voor het succes van het bedrijf.

  • Doorgroeimogelijkheden: Veel operators hebben de mogelijkheid om door te groeien binnen het bedrijf. Met ervaring en training kunnen ze doorgroeien naar leidinggevende posities of gespecialiseerde functies, zoals ploegleider, monteur en systeembeheerder.


Op zoek naar een baan als operator?

VNOM heeft een breed aanbod aan vacatures voor operators. Vacatures van operator A en Operator VAPRO, tot aan allround operator en procesoperator, VNOM biedt het allemaal! Dus ben je benieuwd en op zoek naar een gave baan als operator? Bekijk snel de openstaande vacatures van VNOM.

Publicatiedatum: 22 maart 2024