Per 1 januari 2026 treedt de nieuwe ABU-cao in werking. Een belangrijke verandering, want het belangrijkste uitgangspunt van deze cao is het realiseren van gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten ten opzichte van vaste medewerkers. Wat betekent dit voor jouw organisatie? En hoe zorgt VNOM ervoor dat deze overgang soepel verloopt? We leggen het je graag uit.
Wat verandert er precies met de nieuwe cao voor uitzendkrachten?
De belangrijkste afspraak uit de nieuwe cao voor uitzendkrachten is dat uitzendkrachten recht krijgen op een gelijkwaardig totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden. Dat betekent niet dat élke voorwaarde exact hetzelfde hoeft te zijn, maar de totale waarde van het pakket moet gelijk zijn aan die van medewerkers in loondienst.
Denk hierbij aan:
- Extra verlofregelingen en feestdagenbeleid
- Vakantiegeld (cao-uitzendkrachten vakantiegeld) en vakantiedagen
- Loondoorbetaling bij ziekte
- Pensioenregeling
- Bonussen of winstuitkeringen
- Scholingsmogelijkheden
Dit sluit aan bij de Wet gelijke behandeling arbeidsvoorwaarden bij arbeid via uitzendbureaus, en bij Europese regelgeving over detachering en gelijke arbeidsvoorwaarden. Doel: een eerlijk speelveld creëren en uitzendkrachten meer zekerheid bieden.
Nog meer belangrijke wijzigingen
Naast het gelijkwaardigheidsprincipe zijn er nog een paar belangrijke wijzigingen in de ABU-cao voor uitzendkrachten:
- Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2026
- Fase B wordt verkort van 3 naar 2 jaar (zodra de Wet meer zekerheid flexwerkers ingaat)
- Onderbrekingstermijn tussen twee uitzendovereenkomsten wordt verlengd van 6 naar 60 maanden (ook afhankelijk van de nieuwe wet)
Deze veranderingen hebben niet alleen impact op uitzendkrachten, maar ook op jouw HR- en personeelsplanning.
Wat betekent dit concreet voor jou?
Om deze nieuwe cao correct te kunnen toepassen, hebben wij straks meer informatie nodig over de arbeidsvoorwaarden in jouw organisatie. Denk aan regelingen rondom ziekte, verlof, pensioen en eventuele bonussen.
Geen zorgen: wij begeleiden je hier stap voor stap bij. Je hoeft het niet zelf uit te zoeken, we helpen je met het aanleveren van de juiste gegevens en zorgen voor een juiste verwerking in onze systemen.
VNOM regelt (bijna) alles
Bij VNOM zijn we al maanden bezig met de voorbereiding op de nieuwe ABU-cao. Ons doel? Jou als klant zoveel mogelijk ontzorgen. Wat je van ons kunt verwachten:
- We inventariseren op tijd welke informatie we van je nodig hebben
- We begeleiden je bij het aanleveren van deze gegevens
- We voorzien je tijdig van de juiste informatie en concrete vervolgstappen
- We zorgen voor een correcte implementatie binnen onze systemen
Kortom: we zorgen ervoor dat jij straks goed voorbereid bent op 2026. We vragen je daarbij om extra informatie, maar begeleiden je hier volledig bij.
Wat kun je nu al doen?
Voor nu hoef je niets te doen. Wij nemen binnenkort contact met je op over de vervolgstappen. Heb je in de tussentijd vragen, of wil je alvast overleggen over de impact voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact op met je vaste contactpersoon bij VNOM.
Publicatiedatum: 22 juli 2025