Belangrijke informatie over het kopiëren van ID

Belangrijke informatie over het kopiëren van ID

Iedereen weet dat je niet zomaar iedereen een kopie moet laten maken van je Identiteitsbewijs, niet in alle gevallen is duidelijk wie wel of niet het recht heeft op een kopie van je ID. Het kopiëren van je ID hoort bij de registratie van je persoonlijke gegevens als je ergens gaat werken. Maar wie heeft hier recht op als je via een uitzendbureau werkt, de bemiddelaar of je opdrachtgever? In deze blog vertellen we meer over de regels en ontwikkelingen op gebied van deze ID-kopietjes.

Wanneer je op bezoek komt bij VNOM voor jouw eerste sollicitatiegesprek ben je vast goed voorbereid op vragen die gesteld kunnen worden. Maar in hoeverre ben je bekend met de regels omtrent het kopiëren van een ID? Het is namelijk zo dat alleen het uitzendbureau waar je voor werkt recht heeft op een kopie van je ID, oftewel alleen VNOM heeft recht op een kopie van jouw ID.


Waarom?

Waarom heeft een uitzendbureau jouw ID gegevens nodig? Het uitzendbureau is verantwoordelijk voor het verwerken van jouw loonadministratie en daarvoor hebben ze jouw persoonlijke gegevens nodig. Zo moet jouw loonadministratie bijvoorbeeld doorgevoerd worden naar de belastingdienst en zijn er verschillende instanties die toezicht houden over wat er qua kosten binnen een bedrijf in of uit gaan. Zonder deze gegevens zou je dus geen loon kunnen ontvangen.

Controleren

Betekend dit dus dat jouw opdrachtgever geen gegevens over jou ontvangt? Nee, dit is niet helemaal waar. Het uitzendbureau en de opdrachtgever hebben nauw contact met elkaar over jouw gegevens. Zo komt de opdrachtgever bijvoorbeeld via het uitzendbureau wel jouw naam en adresgegevens te weten. Verder heeft de opdrachtgever volgens de wet geen recht om een kopie van jouw gegevens te bewaren.

Publicatiedatum: 04 september 2017