Groei in de techniek

Groei in de techniek

Werk jij al voor VNOM? Of ga je binnenkort voor VNOM aan de slag? Dan draag jij bij aan het succes dat de werkeloosheid in de technische branche steeds meer daalt (van 6,3% in 2015 naar 5,1% in 2016). De Nederlandse economie groeit en daarmee ook de (technische) arbeidsmarkt. Ondanks dat er steeds meer jongeren voor een technische opleiding kiezen, wordt er in de toekomst een groot tekort aan technisch personeel verwacht.

Keuze voor technische opleiding

Opvallend is dat de afgelopen jaren steeds meer gekozen werd voor een technische opleiding. Voornamelijk de keuze voor technische op vmbo-gl en vmbo-tl niveau is flink gestegen. Dit is gunstig voor de toekomst van de techniek, echter zijn er jaarlijks nog steeds zo’n 20.000 nieuwe leerlingen tekort. De vraag naar technische vakmensen groeit de laatste jaren enorm hard. Het gevolg hiervan is een dreigend tekort aan goed opgeleide technici in te toekomst. Om te voorkomen dat deze aantallen blijven stijgen, wordt er al vroeg gewerkt aan kennismaking met de techniek.

Techniek in het onderwijs

Om kinderen op jonge leeftijd al bekend te maken met en te prikkelen voor de technische branche, worden er via verschillende organisaties lespakketten aangeboden voor basisscholen. Op deze manier maakt de jonge generatie kennis met de techniek. Het doel is om de jongeren te prikkelen op technische gebied zodat er vaker voor een technische vervolgstudie wordt gekozen in de toekomst.

Publicatiedatum: 24 april 2018