Een sollicitatiegesprek kan een zenuwslopende ervaring zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je vol vertrouwen je toekomstige gesprek in. In deze blog geven we je tips voor het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek én tips voor tijdens het gesprek. Of je nu je eerste sollicitatiegesprek hebt of dat je al een professional bent, deze tips helpen je om je van je beste kant te laten zien. Lees verder en ontdek hoe jij je kunt onderscheiden van de rest en die droombaan kunt binnenslepen!
1. Weet te vertellen waar jij goed in bent
Of je nu net uit de schoolbanken komt, of al een flinke bak aan ervaring hebt, ik weet zeker dat jij altijd minimaal drie positieve eigenschappen over jezelf kunt opnoemen. Waar was je goed in op school of waar blink je in uit in je huidige werkzaamheden? Ben jij communicatief sterk of ben jij echt een teamplayer? Wanneer je aangeeft ergens goed in te zijn, geef daarvan dan ook gelijk een voorbeeld uit de praktijk. Dit kan helpen om je toekomstige werkgever te overtuigen. Het belangrijkste is dat je jezelf blijft. Het draait uiteindelijk om jou!
2. Vertel ook waar je minder goed in bent
Niemand is perfect en soms ben je ergens minder goed in. Dat is helemaal niet erg, maar wees er wel eerlijk over. Als je het lastig vindt om zelfstandig te werken, waardeert een opdrachtgever je eerlijkheid juist. Dan weten zij waarbij ze je kunnen ondersteunen. Wanneer je niet eerlijk bent, kan je werkgever jou hier ook niet bij helpen. Blijf alleen niet te lang in je zwakke punten hangen, houdt het gesprek luchtig en positief, maar wel eerlijk!
3. Besteed aandacht aan je openingszin
De openingszin van het sollicitatiegesprek is erg belangrijk. Een goede openingszin zet de toon voor een positief gesprek, maar hoe begin je een sollicitatiegesprek? Begin met een vriendelijke begroeting en stel jezelf kort voor. Vertel waarom je enthousiast bent over de functie en het bedrijf. Dit laat zien dat je goed voorbereid en gemotiveerd bent. Voorafgaand aan de sollicitatie is er vaak een informeel gesprek dat tot stand komt. Dit gesprek is belangrijker dan je denkt, uit onderzoek blijkt namelijk dat de indruk die je in dit gesprek achterlaat een grote invloed heeft op de keuze van je misschien wel toekomstige werkgever. Ben je minder sterk in het starten van zo’n gesprek? Denk bijvoorbeeld vooraf na over onderwerpen waar je over kunt beginnen. Dit zal een sterk begin zijn en helpt je bij een sterke openingszin van je sollicitatiegesprek.
4. Wees goed voorbereid en toon interesse
Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat is misschien wel een van onze beste tips bij een sollicitatiegesprek. Kom op tijd, zorg dat je zo’n 5 à 10 minuten van te voren aanwezig bent. Iemand die goed is voorbereid, ervaart minder zenuwen en komt zelfverzekerd over. Je kunt je voorbereiden door veel gestelde vragen en vragen die je wilt stellen te bedenken, hierdoor zal je minder snel stress ervaren en dat zorgt voor minder zenuwen.
Daarnaast is het tijdens een sollicitatiegesprek belangrijk om het gesprek draaiende te houden. Zo krijg jij veel vragen over jezelf, maar doe dit andersom ook. Zorg dat je tijdens het gesprek aandachtig luistert en interesse toont richting je gesprekspartners, dit laat zien dat je geïnteresseerd bent en dat zorgt voor verbinding.
5. Weet wat je waard bent!
Voor je je sollicitatiegesprek in gaat, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de functie en de verdiensten ervan. Wat is hierin jouw positie? De kans is groot dat je gesprekspartner aan jou vraagt wat je wilt verdienen. Wat is het salaris ongeveer voor dit soort functies? Welke diploma’s heb je en welke ervaring? Wat kan je daarvoor verwachten? Op Google kan je hier goed onderzoek naar doen. Zo heb je je antwoord klaar bij de vraag wat jouw salarisindicatie is.
6. Lees de vacature nog een keer door voor je naar binnen stapt
Een belangrijke tip die we je nu kunnen geven is om de vacature nog eens goed door te lezen voor je het bedrijf binnenstapt. Wat staat er beschreven over de functie en de organisatie? Welke punten kan je meenemen in jouw gesprek en welke vragen heb je nog over de functie? Wanneer je de vacature nog een laatste keer doorneemt, heb je hem goed voor ogen tijdens jouw gesprek. En het is een cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk.
7. Wat doe je aan naar een sollicitatiegesprek?
Wat je draagt naar een sollicitatiegesprek kan een grote impact hebben op de eerste indruk die je maakt. Kies voor kleding die past bij de bedrijfscultuur van de organisatie. Voor formele bedrijven is een pak of nette jurk geschikt, terwijl een casual outfit gepast kan zijn voor informelere werkomgevingen. Zorg ervoor dat je kleding schoon en netjes is.
8. Bereid goede vragen voor
Tijdens het gesprek zal je veel vragen gaan beantwoorden, maar stel zelf ook vragen. Goede vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek toont je interesse en betrokkenheid bij de functie en het bedrijf. Wat wil je nog weten over de organisatie, over de doorgroeimogelijkheden of de werkzaamheden? Vraag naar de dagelijkse verantwoordelijkheden, de teamdynamiek, en de bedrijfscultuur. Vragen zoals "Wat zijn de grootste uitdagingen waar het team momenteel voor staat?" kunnen je een beter inzicht geven in de functie en laten zien dat je serieus bent over de rol. Het bedrijf waar je solliciteert moet uitvinden of jij bij hen past, maar andersom moet je ook uitzoeken of jij bij hen past. Denk aan de samenstelling van jouw toekomstige team en wat jouw gesprekspartner het leukst vindt aan de organisatie.
9. Let op je non-verbale communicatie
Non-verbale communicatie speelt een cruciale rol tijdens een sollicitatiegesprek en kan je verbale boodschap versterken of verzwakken. Let op je houding: zit rechtop en houd je schouders ontspannen om zelfvertrouwen en openheid uit te stralen. Maak oogcontact met je gesprekspartner om interesse en betrokkenheid te tonen, dit kan lastig zijn door de zenuwen die je ervaart. Vermijd afleidende gewoonten zoals friemelen, op je nagels bijten, of constant bewegen. Jouw vriendelijke glimlach kan helpen om een positieve sfeer te creëren. Door bewust te zijn van je non-verbale signalen, kun je een sterke, zelfverzekerde indruk maken.
10. Afsluiten sollicitatiegesprek
Het afsluiten van het sollicitatiegesprek is net zo belangrijk als het beginnen. Bedank je gesprekspartner voor de tijd en de kans om te solliciteren. Vraag naar de vervolgstappen in het sollicitatieproces en wanneer je feedback kunt verwachten. Sluit af met een positieve noot door nogmaals je enthousiasme voor de functie te benadrukken. Zo ben je zeker van een positieve afsluiting van het sollicitatiegsprek.
Met deze 10 tips voor een sollicitatiegesprek ben jij volledig voorbereid om het beste uit jezelf naar voren te brengen tijdens jouw sollicitatiegesprek. Denk eraan dat een goede voorbereiding essentieel is. Blijf jezelf, wees zelfverzekerd, en laat zien waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. We wensen je veel succes en hopen dat je binnenkort die droombaan binnensleept!
Publicatiedatum: 12 juni 2024