“Zonnige-thuiswerk-situaties”

Zonnige-thuiswerk-situaties
Tijdens het schrijven van deze blog zit ik op mijn balkon met mijn teenslippers aan, voordelen van het thuiswerken! De zon schijnt al een aantal dagen én we werken wegens het coronavirus massaal thuis. Dat vraagt om een experiment: hoe bevalt het werken in de tuin of op het balkon.

Eerlijk is eerlijk, buiten werken vergt flink wat discipline. Bepaalde werkzaamheden kun je misschien heel goed in de zon uitvoeren, maar buiten zitten is zeker niet áltijd prettig werken. Er zijn dan ook wat zaken om rekening mee te houden in “zonnige-thuiswerk-situaties”.

Het is bijvoorbeeld super belangrijk dat de zon niet op het scherm schijnt, anders wordt jouw scherm overbelicht door de zon. Hoe je dat dan kunt voorkomen? Draai zelf richting de zon en zet vervolgens je helderheid zo hoog mogelijk. Ondertussen krijg jij zelf een lekker kleurtje. Met die eerste zonnestralen van het jaar op jouw bleke wangetjes is het misschien handig om je wel even goed in te smeren met zonnebrandcrème!

Vooralsnog lijkt de beste tip toch om niet met een laptop midden in de zon te gaan zitten. Kies bijvoorbeeld een plekje uit waar je net in de schaduw kunt zitten. Op die manier raakt jouw batterij minder snel leeg, de hoge helderheid kost namelijk flink wat van je accu. Wist je dat er ook laptops zijn die geen weerkaatsing geven van de zon? Deze laptops hebben een anti-reflectie monitor. Heeft je laptop dit niet? Dan kan je ook een anti-reflectiefilter kopen (een soort screen protector die je ook op je telefoon doet, maar dan met een andere werking). Een andere manier om de weerkaatsing van de zon tegen te gaan is een Ical laptop tent. Dat is een nylon tentje die je om je laptop heen kunt zetten. Een erg inventieve oplossing voor de volhardende buitenwerkers!

Het succes van jouw buitenwerk-sessie is ook behoorlijk afhankelijk van de locatie. Het klinkt erg verleidelijk om op een kleedje in het gras te gaan liggen, maar ideaal is dat niet. Ten eerste is dit niet de beste werkhouding en ten tweede zou er weleens vocht in jouw laptop kunnen komen. Verder moet je de grassprietjes en de insecten die tussen jouw tenen kietelen niet onderschatten, het kan jou flink uit je concentratie halen! Een tafel waar jij comfortabel aan kunt zitten, werkt waarschijnlijk net iets prettiger. Last but not least, zorg ervoor dat je jouw buitenwerkplek voorzien is van een goede WIFI-verbinding. Dit voorkomt heel wat frustraties.

Gaibey: “In het begin was mijn internetverbinding buiten zeer matig, dus heb ik een persoonlijke hotspot aangemaakt via mijn telefoon. Verder is een goede zonnebril echt een vereiste om je beeldscherm nog te kunnen lezen!”

Tijdens het maken van jouw to-do lijstje kun je goed een selectie maken welke taken jij buiten uit kunt voeren en bij welke taken jij beter binnen aan de slag kunt. Een telefoontje plegen of een artikel lezen, kan wellicht prima vanuit de tuin.

Wees kritisch naar jezelf. Het is de harde waarheid, maar buiten werken is net als thuiswerken immers niet voor iedereen weggelegd. Begin eens met een uurtje wat werkzaamheden uit te voeren vanaf je balkon en kijk goed hoeveel jij gedaan hebt gekregen binnen dat tijdsbestek. Is jouw productiviteit een stuk minder dan op kantoor? Dan is buiten werken waarschijnlijk niet helemaal jouw ding.

Hoe vind jij het om buiten te werken? Bevalt het jou en heb je nog tips voor ons? Of zit jij misschien veel liever binnen? Ieder zo zijn ding! Publicatiedatum: 09 april 2020