Werken in de vakgebieden maritiem & offshore? Dit houdt het in!

Werken in de vakgebieden maritiem & offshore? Dit houdt het in!

Jordy Monster, Consultant E&I, zoekt kandidaten voor onder andere de vakgebieden maritiem & offshore. Ik interviewde hem om meer te weten te komen over dit vakgebied. Wat maakt dit vakgebied zo bijzonder? En waarom is het soms zo’n uitdaging om goede kandidaten te vinden?

Is er veel vraag naar mensen in het vakgebied maritiem & offshore?

“Ja! Het aanbod is erg groot qua functies die er open staan. Er wordt wekelijks gebeld met de mededeling: “Jordy, we hebben gewoon zo snel mogelijk een monteur nodig.” Het maakt daarbij vaak niet eens uit wat voor salaris. Zo hard zijn werkgevers vaak op zoek naar een geschikte kandidaat.”

Wat voor type kandidaten werken er in dit vakgebied?

“Het moeten de jongens, of meiden, zijn die toch wel wat ervaring hebben in de industrie. Je wilt natuurlijk liever niet dat een kandidaat na een maand al stopt. Het is ook echt zwaar werk, ook omdat je veel verschillende handelingen moet verrichten. Het is niet zo van, ik sta om 7:00 uur ochtends op en ben ‘s middags om 16:00 uur klaar. Nee, het kan soms wel eens voorkomen dat je om 5:00 uur in ‘s ochtends op moet staan en dat je pas om 19:00 uur ‘s avonds weer klaar bent.”

Wat houdt offshore precies in?

“Offshore houdt in dat je voornamelijk niet op land bent. Dat kan een boorplatform zijn, maar dat kan ook zijn dat je op een schip werkt. Dat je vier weken op een schip zit en dat je bijvoorbeeld naar China vaart, maar dat je wel het schip draaiende moet houden. Je zorgt dat de service goed blijft. Is er ergens een storing, dan ben jij degene die dit oplost.”En hoe verschilt het van maritiem?

“Offshore is wel echt op een platform op zee werken of op een schip dat op zee vaart. En Maritiem is wel echt het werken aan een schip als het stil ligt ter reparatie bijvoorbeeld. Qua werkzaamheden kan het best veel overlap hebben met Offshore. Het verschil zit hem meer in de mentaliteit en de werktijden. Iemand uit de Industrie zou in principe ook Offshore of in de Maritieme sector kunnen werken. Als je maar de juiste papieren hebt én de drive om te gaan werken.”

Waardoor bestaat er een verschil tussen maritiem & offshore?

“Het werk moet door blijven gaan, want er zijn vooraf bepaalde deadlines afgesproken en die moeten wel behaald worden. Wordt er gezegd dat het schip morgen klaar moet zijn, dan kan je zomaar tot 23:00 uur in de avond aan het werk zijn. Daar moet je tegen kunnen en de juiste mentaliteit voor hebben.”

Wat voor opleiding moet je afgerond hebben om een functie in deze vakgebieden uit te oefenen?

“Je kan beginnen bij een MBO-2 Elektrotechniek opleiding en als je dan gelijk al zegt dat je in de Scheepvaart mee wilt lopen, ja dan kan dat! Dat is geen enkel probleem. Als je van de scheepvaart door wilt groeien naar de utiliteit- of woningbouw, dan kan je switchen. Maar als je andersom van utiliteit naar scheepvaart gaat, dan wordt het lastig. Dat komt omdat je heel de werkwijze niet gewend bent. Zoals ik al zei, moet je dus wel echt de juiste mentaliteit hebben.”

En als een kandidaat een carrièreswitch wil maken?

“Sommige kandidaten gaan er dan ook echt voor. Zo ken ik bijvoorbeeld een kandidaat die al een tijdje had meegelopen in de industrie en toch de nieuwbouw in wilde gaan. Dit pakte goed uit, want de kandidaat voelde zich op zijn plek.”

“Je kan een switch maken, maar je moet er wel echt vol voor willen gaan.”


Dat geldt dus ook voor maritiem & offshore. Bij offshore is het natuurlijk al helemaal anders, want dan ben je gewoon een groot aantal weken weg van huis. En dan weer een aantal weken thuis en zo maar door. En dat terwijl iedereen het liefst gewoon ‘s ochtends ergens wilt beginnen en dan ‘s avonds ook weer thuiskomen. Dat is best pittig, ik zou dat zelf ook niet kunnen. Maar je kan het ook van de positieve kant bekijken, je werkt 5 weken hard, verdient een mooi salaris en hebt daarna weer 5 weken vrij.”Wat is het voordeel van VNOM als bemiddelaar?

“Je hoeft maar 1 keer je CV door te sturen naar VNOM. Als bemiddelaar vindt VNOM de juiste match voor een kandidaat. En dat uit veel verschillende opties en contacten die we hebben binnen het vak. Die hoef je dus niet zelf te gaan zoeken en je hoeft niet naar ieder contact afzonderlijk je CV op te sturen.”

Waarom moet een kandidaat kiezen voor VNOM als je een baan in de maritiem & offshore zoekt?

“We bemiddelen natuurlijk niet maar in één specifiek vakgebied. Zo hebben we goed contact met bedrijven binnen de vakgebieden maritiem & offshore, met sommige contacten doen we al 7 jaar zaken. Kandidaten denken bij VNOM misschien niet direct aan maritiem & offshore. Ze zien waarschijnlijk wel eens een vacature voorbij komen, maar leggen denk ik niet meteen de link met VNOM. Nog niet!”

“We hebben een divers aanbod, alleen weet nog niet iedere kandidaat dit.”


Tot slot, wat is jouw meest bijzondere plaatsing?

"Dat gaat denk ik over een onderhoudsmonteur functie waar een opdrachtgever maar geen geschikte kandidaat voor kon vinden. Toen ben ik gaan zoeken en heb ik er een aantal gesproken. Er zat ook een kandidaat van 61 jaar oud tussen. En ik zei: “Deze kandidaat is echt perfect voor jou”. Ik heb meteen zijn CV doorgestuurd en binnen 5 minuten kreeg ik een reactie terug van de opdrachtgever met: “Dit is inderdaad de perfecte kandidaat voor mij”. En dit allemaal binnen een halfuurtje. Als je in dit vakgebied een interessant CV hebt, dan word je vaak direct teruggebeld. Ondanks je leeftijd dus. Omdat het personeel schaars is en als ze een leuke uitdaging vinden dan zijn ze gewoon weg.”

Ben je benieuwd geworden en heb je zin om aan de slag te gaan? Bekijk dan meteen de maritieme vacatures, offshore vacatures of industrie vacatures.

Publicatiedatum: 30 april 2021