Wat maakt het werk van een consultant zo mooi?

Wat maakt het werk van een consultant zo mooi?

Bij VNOM bemiddelen we al meer dan twaalf jaar vaklieden richting een vaste aanstelling. Johan Chris, bij VNOM beter bekend als JC, werkt als consultant werktuigbouwkunde. Hij begon in 2019 als stagiair op de marketing. Na het afronden van zijn studie, is hij overgestapt naar de afdeling werktuigbouwkunde en gestart als consultant. Hij vertelt ons in deze blog wat hij zo mooi vindt aan dit vak.

Als consultant help je mensen aan de volgende stap in hun carrière. Veel mensen die VNOM binnenstappen, hebben geen idee welke mogelijkheden er allemaal zijn. Sommigen zitten vast bij hun huidige werkgever en willen verder. Anderen willen zichzelf verder ontwikkelen en gaan op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Als je aan JC vraagt wat hij het leukste vindt aan zijn baan, staat dankbaarheid van mensen bovenaan het lijstje. Hij vindt het geweldig om externe collega’s te helpen, die echt hulp nodig hebben. Zo hebben sommigen bijvoorbeeld een studie niet afgemaakt, een aantal jaar niets gedaan of hebben ze op persoonlijk vlak nog geen idee wat ze willen. Om deze mensen verder te helpen met hun carrière en ontwikkeling, is natuurlijk fantastisch. Na 3 jaar in dienst te zijn bij VNOM, heeft JC al veel meegemaakt als consultant. Hij heeft twee toffe verhalen die hij graag wil delen.

Met hard werken, kan je veel bereiken

JC: “Bij VNOM kwam een jongen VNOM binnenlopen die naast zijn basisschool geen andere studie had afgerond. Het was, en is, een ontzettend slimme jongen met een goede thuissituatie. Hij moest uiteindelijk toch iets doen en wilde uiteindelijk gaan werken. Via Google is hij bij VNOM terecht gekomen en zo heeft hij op de website gesolliciteerd. Ik heb hem uitgenodigd op gesprek. Het feit dat hij geen ervaring had in de techniek heeft mij niet tegengehouden. Ik was best nieuwsgierig geworden naar deze jongen.

Voor een toffe klant zocht ik nog gedreven jongens voor een leuk project. Voor dit project had je geen ervaring nodig, je moest simpelweg gewoon hard kunnen werken. Ik heb een gesprek voor hem kunnen regelen bij de klant en hij was helemaal overweldigd dat hij mocht langskomen zonder enige ervaring. Nog geen week na het gesprek kon hij aan de slag. Terwijl hij daar werkte, hebben we hem opgeleid tot pompmonteur. Nu werkt hij al meer dan een jaar in vaste dienst bij het bedrijf. Zo snel kan het dus gaan.”


Waar een wil is, is een weg

JC: “Dit is ook een mooi verhaal. Met deze jongen had ik toevallig afgelopen week nog contact. Hij werkt niet meer via VNOM maar we spreken elkaar nog regelmatig. De jongen in kwestie had een behoorlijke rugzak en heeft veel meegemaakt. Toen hij binnenstapte bij VNOM, had hij enige laservaring. Hij was ooit begonnen aan een metaalopleiding, maar die heeft hij nooit afgemaakt. Wat mij opviel en waardoor ik hem een passende baan gunde, was zijn goede motivatie.

Toevallig zocht ik iemand voor een project van ongeveer vier weken. Het ging om kluisjes die gedemonteerd moesten worden. Het was geen lastig werk, maar je had wel doorzettingsvermogen en motivatie nodig. Samen met anderen startte hij op dit project, maar deze jongen viel op. Hij heeft dit project echt perfect uitgevoerd. Ik heb er mijn missie van gemaakt om een passende baan te vinden voor hem. Een langdurig project bij een opdrachtgever waar hij uiteindelijk zou kunnen blijven. Een klant van mij ging met een groot project starten. Daarin waren krachten nodig die al het een en ander konden, maar er zou nog genoeg ruimte zijn voor ontwikkeling. Ik wist dat deze jongen mij niet teleur zou stellen en heb daarom mijn handen in het vuur gestoken. Uiteindelijk mocht hij op gesprek en ook de klant was gecharmeerd van zijn motivatie.

Hij heeft 1,5 jaar via VNOM gewerkt. Wekelijks hadden we contact, omdat het niet altijd gemakkelijk ging. Ik heb hem veel geholpen met zijn persoonlijke ontwikkeling. Soms kwam hij na zijn werk op zijn scooter langs om zijn verhaal te doen. Nu heeft hij een vast contract bij het bedrijf en een mechatronica opleiding afgerond. Het mooiste is dat hij ons dankbaar is. Ik vind het mooi om te zien hoe zo’n jongen zichzelf heeft ontwikkeld en dat ik hem daarbij heb mogen helpen.”

Mensenkennis en de juiste persoonlijke begeleiding zijn ontzettend belangrijk wanneer je werkt als consultant. Met het juiste doel voor ogen en hard werken, lukt het bijna altijd om ervoor te zorgen dat iemand een vast contract krijgt bij de opdrachtgever. Deze anekdotes weergeven hoe mooi en dankbaar het werk van een consultant kan zijn. Als consultant help je niet alleen mensen aan een baan, je helpt ze aan een nieuwe stap in hun leven.Publicatiedatum: 14 september 2022