Waarom een juiste aanhef zo belangrijk is

Waarom een juiste aanhef zo belangrijk is

Met een lichte twijfel klik je op ‘verzenden’. Je sollicitatiebrief is eruit. Je hebt al je spelfouten gecontroleerd en je twijfelde zo’n vijf keer of je woordgebruik wel klopt. Maar waar je waarschijnlijk niet over na hebt gedacht is je aanhef. Hoe spreek je jouw, misschien wel toekomstige baas, collega of leidinggevende het beste aan? En welke woorden moet je vermijden?

Net als bij een gesprek krijgt de ander hier de eerste indruk van jou. En je spreekt toch ook niet iemand aan met ‘beste medewerker’? Doe eerst zo goed mogelijk je best om een naam te vinden, zo blijft het persoonlijk en gericht. Vind je helemaal geen naam? Dan is de ene aanhef toch beter dan de ander.

Ten eerste, wees formeel, maar ook weer niet te. Het klinkt lastig, maar gebruik je gezonde verstand. Hoe zou jij aangesproken willen worden? Denk hier over na. Gebruik geen ‘Geachte heer/mevrouw’, als het bedrijf daar totaal niet op aansluit.

Ook begin je natuurlijk niet met ‘hoi’ of ‘hallo’. Na een ontmoeting en een aantal gesprekken is dit een optie, niet bij je sollicitatiebrief. Je kunt bijvoorbeeld je brief beginnen met ‘Beste recruiter’. Dat klinkt niet geweldig - maar is in dit geval de beste optie.

Ten slotte is het belangrijk dat jouw brief uitnodigend is. Jouw woordgebruik is hier van belang, dus geen spreektaal. Zoek bijvoorbeeld de juiste woordkeuze op, je bent zeker niet de enige die dit doet. Desnoods vraag je iemand om hulp, diegene kan zijn of haar indruk geven.

Publicatiedatum: 05 september 2018