VNOM en het coronavirus | Hoe vliegen wij dit aan?

VNOM en het coronavirus | Hoe vliegen wij dit aan?
De wereld staat behoorlijk op zijn kop wegens het coronavirus. Ook bij VNOM moesten wij creatief zijn. Hoe gaan wij om met een situatie als deze?

Zo is thuiswerken ondertussen de nieuwe norm voor beroepen waarin het mogelijk is vanuit huis aan de slag te gaan. Voor veel VNOM-collega’s is dat dan ook het geval. In tegenstelling tot onze kandidaten, voor velen van hen gaat het werk gewoon door. Dat thuiswerken brengt toch de nodige veranderingen met zich mee, maar het gaat ons erg goed af. Een aantal tips om toch productief te blijven werken daar kan het team van VNOM jou wel bij helpen!

Maak een kraakheldere planning voor jezelf
Zorg elke dag voor een duidelijk doel voor jezelf en plan jouw werkzaamheden in. Een mens werkt het meest effectief met een doel om naartoe te werken. Ook zorgt een duidelijke planning ervoor dat je het overzicht kunt bewaren. Zo kun je er voor zorgen dat je elke dag het doel behaald en voel je je extra tevreden na een dag thuiswerken.

Alvin: “Aan het einde van de dag maak ik een to-do list voor de volgende dag, zo weet ik precies wat ik wil doen en kan ik mij daar makkelijk aan houden. Ik kan er wel met mijn pet naar gooien, maar daar heb ik uiteindelijk enkel mezelf mee!”

Vermijd afleiding
De verleiding om vanuit huis allerlei huishoudelijke klusjes te doen is mogelijk groot. Je denkt vaak dat je dit soort zaken wel even ‘snel’ tussendoor kunt doen, stiekem kost het toch iets meer tijd dan je zelf denkt. Uiteindelijk zul je zelf balen omdat je zo niet aan je planning toekomt en voel jij je minder voldaan. Die boodschap doen of de was ophangen, komt later wel!

Roxan: “Ik zit expres aan de kant van de tafel waar ik niet de kamer inkijk, zodat ik minder afgeleid raak.”

Samenwerken op afstand
Juist wanneer je elkaar enkel digitaal kunt zien en spreken is het belangrijk om goed te blijven communiceren met je collega’s. Door te blijven samenwerken zijn jouw collega’s goed op de hoogte van jou en van jouw werkzaamheden. Met alle tools van tegenwoordig is dat voor ons appeltje-eitje. Wij gebruiken de tool Asana om onze planningen netjes bij te kunnen houden, daardoor weten ook onze naaste collega’s precies waar wij mee bezig zijn! Daarnaast houden we ook onze gezellige en nuttige meetings erin door gebruik te maken van Google Hangouts.

Bachir: “Met het team Werktuigbouwkunde hebben wij elke ochtend een korte call via Google Hangouts. Zo halen we toch dagelijks de teamspirit naar boven en komt de groepsdynamiek ook echt terug in je werkdag.”

Jessey: “Thuiswerken heeft zo z'n voor- en nadelen. Met thuiswerken mis je wel het sociale contact met het team, maar gelukkig is Google Hangout een mooie tool om mee te werken. Meerdere keren per week hebben wij team meetings, waarbij wij elkaar ook zien. Het is nog gratis ook, echt ideaal!”

Creëer een goede thuiswerkplek
Ja, het klinkt misschien heel aangenaam, in bed kroelen met je laptop. Erg productief is het in ieder geval niet. Hou het professioneel en ga op een plek zitten waar je rustig kunt werken. Zo zul je zien dat je veel geconcentreerder aan de slag gaat en je na je werkdag op de bank écht kunt ontspannen.

Gaibey: “Ik heb een werkplekje ingericht, daar kan ik super relaxed zitten. Ik denk dat het heel belangrijk is om een actieve houding aan te nemen en ervoor te zorgen dat er genoeg koffie in huis is, ha-ha.”

Las een welverdiende pauze in
Houd je ritme en werktijden tijdens een thuiswerkdag zoveel mogelijk aan. Dat wil zeggen dat je ook gewoon een lunchpauze in je planning zet! Maak een lekkere lunch voor jezelf en loop buiten een rondje. Wat beweging is goed voor je lichaam en het zorgt ervoor dat je ook het tweede deel van jouw thuiswerkdag je doelen behaald.

Veerle: “Twee of drie keer per week ga ik in mijn pauze hardlopen, dat is echt een voordeel aan thuiswerken. Na het hardlopen heb ik weer nieuwe energie om een productieve middag tegemoet te gaan.”

En nu: productief aan de slag! Publicatiedatum: 26 maart 2020