TikTok als zoekmachine

tiktok-als-zoek-machine

''Enig idee waar we vanavond gaan eten?'' of ''Welke stofzuiger is tegenwoordig het beste?''. Normaal zou je Google er even bij pakken voor het antwoord op deze vragen. Tegenwoordig zien we echter steeds vaker dat de populaire app TikTok erbij wordt gepakt. In een kort filmpje geven gebruikers antwoord op deze vragen. Fijn voor de zoeker: je hebt direct een visueel beeld van dat ene lekkere gerecht, of hoe de stofzuiger precies werkt.

TikTok is voor de jongere generatie de perfecte zoekmachine geworden. Het platform, waar korte luchtige video’s centraal staan, is niet meer weg te denken. Tussen deze luchtige content wordt steeds meer plaatsgemaakt voor informatieve video’s. Denk hierbij aan recepten, huishoudelijke- en/of studeertips. TikTok wordt nu steeds meer ingezet om gebruikers antwoord te geven op hun prangende vragen in plaats van enkel vermaak. Het is in een korte tijd een belangrijke bron van informatie geworden.

Snel en gemakkelijk

Maar wat maakt het dat TikTok op het moment eerder gebruikt wordt dan het vertrouwde Google? TikTok maakt gebruik van blauwe comments: een nieuwe functie waarmee je zoekopdrachten kan koppelen aan je eigen video of comments. Dit maakt het zoeken naar een onderwerp erg makkelijk. Er verschijnen dan meerdere video’s tegelijk als optie waar de zoeker op basis van korte visuals een keuze kan maken. Zo is jouw antwoord op een vraag snel gevonden. Alles snel willen doen, is wat tegenwoordig wat belangrijk is.

#hoeveelverdienjeals...

Wij vinden TikTok zeker een handig platform om informatie te verkrijgen, maar vooral om informatie en kennis te delen. Werkzoekenden gebruiken ook TikTok. Een vraag die zij veelal stellen is: ‘’Hoeveel verdien je in de ...?’’. Op deze vragen kan je leuk inspelen. Salaris vindt men altijd erg belangrijk om te weten. Ook vind je op TikTok tips voor bijvoorbeeld beginnende schilders. Op onze TikTok vind je ook een video over waarom jij lasser moet worden, mocht je geïnteresseerd zijn in een carrière switch. TikTok is op het moment ontzettend populair maar Google zal voor ons altijd de vertrouwde tool blijven om dingen op te zoeken. Zie TikTok dan ook als aanvulling en niet als vervanging!

Publicatiedatum: 27 maart 2023