Als werkzoekende of starter is het opstellen van een indrukwekkend technisch cv van cruciaal belang om op te vallen in de markt en jouw ideale baan in de bouw, techniek, logistiek of office te vinden. De werkgever of recruiter krijgt door een cv een goed beeld over je professionele achtergrond, opleiding en vaardigheden. In deze blog delen we waardevolle inzichten en praktische tips over hoe je het beste een technisch cv maakt.
1. Persoonlijke gegevens
Begin je cv met belangrijke informatie over jezelf, zoals je naam, contactgegevens, e-mailadres en telefoonnummer. Houd het kort en bondig, maar zorg ervoor dat jouw persoonlijke gegevens gemakkelijk te vinden zijn, zodat de werkgever gemakkelijk contact met je kan opnemen om je bijvoorbeeld uit te nodigen voor een intakegesprek. Wij raden aan om de volgende persoonlijke gegevens mee te nemen in je cv:
- Voor- en achternaam;
- Telefoonnummer;
- E-mailadres;
- Rijbewijs (ja/nee en welk rijbewijs);
- Geboortedatum (optioneel);
- Burgerlijke staat (optioneel);
- Adres (optioneel).
2. Een foto
Vergeet natuurlijk geen foto toe te voegen aan jouw persoonlijke gegevens! Soms wordt er nog weleens voor gekozen om geen foto toe te voegen, maar een foto kan juist veel waarde toevoegen aan jouw cv! Het laat je cv meer opvallen en geeft je eventuele nieuwe werkgever direct een goed beeld van wie je bent. We raden aan om een nette, maar toch spontane foto toe te voegen, zónder filters. Om je op weg te helpen, geven we je hier een aantal tips voor jouw foto voor op je cv:
- Gebruik een portretfoto;
- Zet je mooiste glimlach op; dit geeft je een positieve uitstraling;
- Draag nette kleren op de foto die bij je passen;
- Gebruik een recente foto;
- Laat filters achterwege.
3. Profielomschrijving
Voeg bovenaan je cv een korte profielomschrijving toe. Dit is een stukje tekst van maximaal een paar zinnen, waarin je kort vertelt over jouw technische achtergrond, waarom jij de ideale kandidaat bent en welke unieke vaardigheden en eigenschappen je meebrengt.
4. Werkervaring in de techniek
Een werkgever is natuurlijk ook geïnteresseerd in je werkervaring. Hij is erg benieuwd naar wat je in het verleden al eens hebt gedaan. Het is dus belangrijk om ook je werkervaring mee te nemen op je technisch cv. Door je werkervaring te benoemen laat je zien welke je ervaring je in het verleden al hebt opgedaan bij vorige banen. Je laat je werkervaring zien in chronologische volgorde. Je begint dus met je meest recente baan en daaronder zet je alle banen die je daarvoor hebt gehad. Per baan geef je het volgende aan:
- Bedrijfsnaam;
- Functietitel;
- Wanneer je daar gewerkt hebt;
- Een korte omschrijving van je functie en werkzaamheden.
5. Technische opleidingen en certificaten
Bij opleidingen en certificaten geef je aan welke technische opleidingen en cursussen je hebt gedaan. Je voegt een lijstje toe van alle diploma's en certificaten die je hebt behaald en die relevant zijn voor de functie.
6. Technische vaardigheden
Jouw technische vaardigheden mogen niet ontbreken op een sterk technisch cv. Jouw skills zijn misschien nog wel het belangrijkste van je gehele cv. We maken hierin onderscheid tussen hard skills en soft skills. Hard skills zijn vaardigheden die je kunt leren. Ze zijn gericht op een specifieke functie of een bepaald vakgebied. Voor technische functies kunnen dit vaardigheden zijn zoals bijvoorbeeld: kennis van technische normen, ervaring met AutoCAD of Inventor of bouwkundig inzicht. Soft skills zeggen meer over jouw persoonlijke eigenschappen en hiermee onderscheid jij je van de andere kandidaten. Voorbeelden van soft skills zijn bijvoorbeeld flexibel, communicatief, probleemoplossend en vindingrijk zijn.
7. Pas je cv aan per sollicitatie
Natuurlijk hoef je je cv niet voor iedere sollicitatie geheel opnieuw te maken. Je kunt je basis cv altijd opnieuw gebruiken, maar wij raden wel aan om je cv even kritisch te bekijken voor iedere vacature waarop je solliciteert. Soms zijn er voor twee functies verschillende competenties of werkervaring nodig. Het is belangrijk om hier nog even goed naar te kijken en eventueel andere competenties die je hebt te benoemen als deze beter passen bij de functie. Of competenties die niet relevant zijn voor de betreffende functie weg te laten. Blijf hierbij altijd dichtbij jezelf en je eigen kennis en kunde; we doelen hier vooral op kleine aanpassingen die nét wat slimmer zijn om te benoemen bij de functie waarop je solliciteert.
Hulp bij je technisch cv
Solliciteer je op een van onze technische vacatures? Dan helpen onze recruiters en consultants jou uiteraard graag met het maken van je cv. Heb je al een cv gemaakt en heb je nog hulp nodig? Ook dan kijken we graag met je mee! Heb je een andere vraag? Neem uiteraard contact met ons op. Wij helpen jou graag bij het vinden van jouw ideale baan.
Publicatiedatum: 25 januari 2024