Techniek is ook voor vrouwen!

Techniek is ook voor vrouwen!

Als Nicole aankomt bij een klant om de CV-ketel te controleren, wordt er wel eens verrast opgekeken - zij hadden eerder een man verwacht. Dat mensen verrast reageren is niet zo vreemd, want slechts 18% van de vrouwen in Nederland werkt in de techniek. Met dit percentage is Nederland de hekkensluiter binnen de Europese landen. De reden achter het lage percentage heeft waarschijnlijk te maken met het ‘mannenimago' dat vaak wordt gekoppeld aan technische beroepen. Onzin natuurlijk - techniek is ook voor vrouwen!

Nicole bevestigt dat het voor een vrouw niet altijd even makkelijk is om in de techniek te werken. Zij heeft het momenteel erg naar haar zin bij Feenstra, maar heeft dit ook weleens anders ervaren. Bij haar vorige werkgever werd er anders naar haar gekeken omdat zij een vrouw is. “Dat ik een vrouw ben betekent niet dat ik geen verstand heb van techniek. Ik heb dezelfde expertise als een mannelijke collega,” beaamt Nicole. Het is zonde dat er zo over vrouwen binnen de techniek wordt gedacht omdat Nicole een van de velen vrouwen is die liever geen “standaard” vrouwenberoep uit wilt voeren.

Ondanks dat er wel eens verrast wordt gereageerd wanneer Nicole langsgaat bij een klant is het vaak een positieve verrassing voor de klant. Uiteindelijk maakt het ook niet uit wie er langs komt, een man of een vrouw, als het werk maar goed uitgevoerd wordt.

VNOM academy
De duurzame relatie tussen VNOM en Feenstra heeft al regelmatig zijn vruchten afgeworpen. Door het tekort aan vakspecialisten in de techniek hebben VNOM en Feenstra de handen ineen gevouwen om jongeren op te leiden binnen de techniek.


Publicatiedatum: 14 mei 2018