Taboe doorbroken: onderhandelen over salaris

Taboe doorbroken: onderhandelen over salaris
Salarisonderhandelingen - de één durft zichzelf goed te verkopen, de ander is te bescheiden of durft er niet eens een gesprek over te voeren. Maar, vergeet niet: als werknemer in de techniek en bouw sta je ontzettend sterk! De arbeidsmarkt kampt namelijk met een ‘krapte’. Hoe kun jij, met een realistisch voorstel, het onderste uit de kan halen en met een goed gevoel een handtekening zetten onder jouw contract?

Werknemers vormen de ruggengraat van een bedrijf. Daarom zijn bedrijven altijd hard op zoek naar goede kandidaten, om de motor draaiende te houden. Ben jij een specialist in de techniek of bouw? Dan zit jij in een mooie positie. Voor bedrijven wordt het steeds moeilijker om een goede kandidaat te vinden. Ben jij diegene die zij zoeken? Dan zullen zij jou niet snel laten gaan; krijgen wat je wilt is nog nooit zo eenvoudig geweest. Maar hoe pak je het aan?


Al enige tijd werkzaam bij hetzelfde bedrijf
Dat klinkt natuurlijk allemaal heel leuk, die salarisonderhandelingen. Maar wat als je al enige tijd bij hetzelfde bedrijf werkzaam bent? Geen probleem! Vooral in tijden van schaarste, zijn huidige werknemers kostbaar! Alleen al de advertentie- en wervingskosten; een bedrijf zit er echt niet op te wachten om tijd en geld te steken in het vinden van de juiste kandidaat. Maak gebruik van deze kennis, trek je stoute schoenen aan en ga voor die opslag!

Waar begin je?

Je hebt die droombaan te pakken, maar wanneer begint de salarisonderhandeling? Zodra de werkgever heeft aangegeven met jou verder te willen, begint de onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden. Vraagt de werkgever tijdens eerdere gesprekken wat je wilt verdienen? Denk dan goed na voordat je antwoord geeft, adviseert Loonwijzer. Op zo’n moment kun je het beste zeggen: “We kunnen daar uitgebreid over brainstormen, zodra we beide tot de conclusie zijn gekomen dat ik de juiste kandidaat ben om deze vacature te vervullen.”

Een goede voorbereiding is het halve werk!
Surf het internet door, weet wat je waard bent. Het is handig om voor jezelf in kaart te brengen voordat je een nieuwe baan aanneemt: wat is de ondergrens, het minimale bedrag waarvoor je wilt werken. Als je alles voor jezelf duidelijk op een rijtje hebt, kun je op onderzoek gaan in de branche waar je gaat of blijft werken. Vraag eens rond bij vakgenoten, vrienden en/of kennissen. Wat is hun salaris en waarmee zijn zij begonnen? Ook kun je kijken op Loonwijzer. Hier vind je een indicatie per beroepsgroep. En, vergeet de CAO niet! Hierin staat precies vermeld wat je kunt verdienen.

Doe je huiswerk
Werkgevers zijn natuurlijk niet van gisteren. Wellicht zullen zij het argument gebruiken: “Mijn handen zijn gebonden door de bedragen in de CAO.” Maar, jij weet natuurlijk veel beter. Jij wijst je werkgever op 'arbeidstoeslagen'. Werkgevers kunnen afwijken van de schalen in de CAO: een extraatje voor werknemers die moeilijk te verkrijgen zijn. Houdt je werkgever voet bij stuk? Dan word je toch gewoon ‘senior’.

Ik durf niet
Die dwingende ogen en zelfverzekerde uitstraling. Je tekent het contract, maar je gaat helemaal niet akkoord met het bedrag. Je wilt het zo graag zeggen, maar je lippen verstijven. Menig psycholoog zal je dan als tip meegeven: “Probeer te spreken in termen van ‘wij’, in plaats van ‘jullie’. Conformeer je met je werkgever!”

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Gaat het jou niet om een hoger salaris? Dan zijn er andere onderhandelingsmogelijkheden, namelijk: op het gebied van je secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat is natuurlijk een hele mond vol, maar hierbij kun je denken aan pensioen, een auto van de zaak of extra vakantiedagen. Allemaal zaken waarmee jij je salaris kunt opfleuren.

Uitstel, geen afstel
Kom je er toch niet uit? Wees niet bang en zeg dat je er later op terug komt. Zo geef jij jezelf meer tijd om het voorstel te bespreken met je partner of vrienden.


Bron: RTL Nieuws Publicatiedatum: 04 juli 2018