Ongeveer een jaar geleden hebben wij een blog geschreven met vijf sollicitatietips. Tijd om deze lijst te updaten. Tenminste, we vullen hem voor je aan! In onze vorige blog schreven we over de basics om je goed voor te bereiden op jouw sollicitatiegesprek. In deze blog duiken we iets dieper in op het gesprek dat je gaat voeren. Wij vinden het belangrijk dat jij uiteindelijk helemaal ready tegenover je gesprekspartner zit.
In de blog hiervoor zijn een vijftal belangrijke tips genoemd. Dit rijtje vullen we in deze blog voor je aan. Wij vinden het belangrijk dat jij volledig ready bent voor jouw sollicitatiegesprek met (wellicht) je toekomstige werkgever. Het belangrijkste in zo’n gesprek is natuurlijk dat je jezelf kan blijven. Het draait uiteindelijk om jou! Met deze tips komt jij het beste naar voren tijdens zo’n gesprek!
1. Weet te vertellen waar jij goed in bent
Of je nou net uit de schoolbanken komt, of al een flinke bak aan ervaring hebt, ik weet zeker dat jij altijd minimaal drie positieve eigenschappen over jezelf kan opnoemen. Waar was je goed in op school en/of waar blink je in uit met je huidige werkzaamheden? Ben jij communicatief sterk en/of ben jij echt een teamplayer? Wanneer je aangeeft ergens goed in te zijn, draag dan ook een voorbeeld vanuit de praktijk aan. Dan kom je een stuk overtuigender over.
2. Maar vertel ook waar je minder goed in bent
Niemand is perfect en soms ben je ergens ook minder goed in. Dat is helemaal niet erg, maar wees er wel eerlijk over. Als je het lastig vindt om zelfstandig te werken, waardeert een opdrachtgever je eerlijkheid juist. Dan weten zij waarbij ze je kunnen ondersteunen. Wanneer je niet eerlijk bent, kan je werkgever jou hier ook niet bij helpen. Blijf alleen niet te lang in je zwakke punten hangen, houdt het gesprek luchtig en positief!
3. Stel vragen en toon interesse
Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om het gesprek draaiende te houden. Zo krijg jij veel vragen over jezelf, maar jij hebt net zo goed het recht om vragen te stellen. Wat wil je nog weten over de organisatie, over de doorgroeimogelijkheden of de werkzaamheden? Het bedrijf waar je solliciteert moet uitvinden of jij bij hen past, maar andersom moet je ook uitzoeken of jij bij hen past. Denk aan de samenstelling van jouw toekomstige team en wat jouw gesprekspartner het leukst vindt aan de organisatie.
4. Weet wat je waard bent!
Voor je je sollicitatiegesprek ingaat, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de functie en haar verdiensten. Wat is hierin jouw positie? De kans is groot dat je gesprekspartner aan jou vraagt wat je wilt verdienen. Wat is het salaris ongeveer voor dit soort functies? Welke diploma’s heb je en welke ervaring? Wat kan je daarvoor verwachten. Op Google kan je hier goed onderzoek naar doen. Zo heb je je antwoord klaar bij de vraag wat jouw salarisindicatie is.
5. Lees de vacature nog een keer door voor je naar binnen stapt
Tot slot is de laatste tip die we je nu kunnen geven om de vacature nog eens goed door te lezen voor je het bedrijf binnenstapt. Wat staat er beschreven over de functie en de organisatie? Welke punten kan je meenemen in jouw gesprek en welke vragen heb je nog over de functie? Wanneer je de vacature nog een laatste keer doorneemt, heb je hem goed voor ogen tijdens jouw gesprek. En een goede voorbereiding is het halve werk.
Publicatiedatum: 09 augustus 2022