Schilder worden? Dit moet je weten!

Schilder worden? Dit moet je weten!

Wil jij schilder worden? Zie jij jezelf al aan de gang gaan met een verfkwast in je hand en de mooiste projecten opleveren? Wij vertellen je graag wat je moet weten, voordat je de verf pakt! In deze blog lees je alles over de zaken die belangrijk zijn om te weten als je schilder wilt worden. Van de werkzaamheden tot het salaris

Schilderwerkzaamheden: gaat het alleen om schilderen?

Als schilder heb je naast natuurlijk het schilderen met een kwast of roller ook nog veel andere taken. Hieronder zetten we de meest voorkomende schilderwerkzaamheden voor je op een rij: 

 • Steigers bouwen;
 • Schuren; 
 • Houtrotreparaties;
 • Voorbereidend werk, zoals plamuren en ontvetten;
 • Gronden van oppervlakken;
 • Binnen- en buitenschilderwerk:
 • Sausen;
 • Lakken.

Welke soorten schilders zijn er?

Binnen het schildersvak heb je verschillende soorten schilders. Bij VNOM hebben we dit opgedeeld in 3 soorten schilders, namelijk: onderhoudsschilder, constructieschilder en allround schilder.

Onderhoudsschilder

Als onderhoudsschilder ga je aan de slag met verschillende projecten voor diverse opdrachtgevers. Je werkt aan de bescherming en het onderhoud van gebouwen en kozijnen. Monumentaal werk, vastgoedonderhoud of particulier werk, het kan voorkomen dat je eerst een periode bezig bent met het schilderen van een woning en de andere periode duikt in een project voor onderhoudswerk aan een ziekenhuis. Binnen deze tak ben je zowel bezig met binnen- als met buitenschilderwerk, maar zijn er vaak projecten in de buitenlucht.

Enthousiast geworden? Neem een kijkje tussen onze openstaande onderhoudsschilder vacatures.

Constructieschilder

Naast schilder in het onderhoud, kun je ook aan de slag als constructieschilder. Binnen deze tak worden er geen woningen geschilderd, maar gaat het om het schilderen van tunnels, windmolens, treinen en tanks. Voornamelijk draait het om het onderhoud en de bescherming van de constructies. In veel gevallen gaat het om het schilderen van de ondergrond, maar soms moeten kapotte onderdelen vervangen worden. Het kan nodig zijn dat er enige ervaring nodig is in het coaten en stralen van gebouwen of onderdelen. Spreekt dit je meteen aan? Bekijk onze constructieschilder vacatures.

Allround schilder

Als een allround schilder werk je aan allerlei soorten objecten en verricht je al het soort schilderwerk. Als allround schilder ben je een professional in het schilderen van verschillende oppervlakken en materialen. Je kunt zowel binnen als buiten je werk uitvoeren en je hebt kennis van het schilderen van verschillende structuren, zoals muren, plafonds, houtwerk, metaal en beton. De taken van een allround schilder kunnen onder andere bestaan uit het voorbereiden van oppervlakken, zoals schuren en reinigen, het aanbrengen van primers en verflagen en het afwerken van details van bijvoorbeeld ramen, deuren, plafonds en vloeren.

Wat heb je nodig als schilder?

Er zijn een aantal competenties die je als schilder nodig hebt. Wij zetten ze voor je op een rijtje. Beschik je over deze competenties, dan komt het helemaal goed! Dit heb je nodig als schilder:

 • Een sterke focus op klanttevredenheid;
 • Nauwkeurig te werk kunnen gaan, vooral bij de afronding van een project is dit belangrijk;
 • Zowel in grove als precieze werkzaamheden is geduld belangrijk;
 • Geen last hebben van knikkende knieën in de hoogte;
 • Het vermogen om zelfstandig te werken;
 • Goed kunnen samenwerken met andere schilders of bouwvakkers.

Het salaris van een schilder

Wil je schilder worden en ben je benieuwd wat je kunt verdienen binnen dit vakgebied? Het salaris van een schilder hangt af van verschillende factoren, denk hierbij aan werkervaring, functie en opdrachtgever bij een schilder in loondienst. Gemiddeld ligt het salaris van een schilder tussen de  €2.300 en €3.200 bruto per maand, bij een fulltime baan. Het salaris hangt ook af van of je schilder in loondienst bent of zzp schilder. Het is verstandig om goed te kijken per vacature wat de salaris range is. Uiteraard bespreken we het salaris uitvoerig, zodra je hebt gesolliciteerd op een vacature in loondienst of als je als zzp schilder aan de slag wilt. 

Benieuwd naar alle zzp schilder opdrachten? Bekijk ze hier.

Hoe word ik schilder?

Hoe word je schilder? Om schilder te worden, zijn er een aantal mogelijkheden voor jou. Opleidingen voor schilders zijn vaak in de vorm van een BBL- of BOL-traject. Tijdens deze opleidingen werk je veel in de praktijk, terwijl je op school de theorie leert. Bij een BBL-opleiding ga je vaak één dag per week naar school en werk je daarnaast vier dagen bij een leerbedrijf. Bij een BOL-opleiding zit je meerdere dagen op school en loop je stage bij een schildersbedrijf. Na de afronding van deze opleidingen ben je in het bezit van een schilderdiploma.

VCA certificaat

In het werk van een schilder zijn er diverse risico's die zich voor kunnen doen tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Een VCA certificaat helpt een schilder deze risico's te herkennen en om er op een juiste manier mee om te gaan. Dit certificaat kan worden behaald door het volgen van een VCA cursus, waarin de belangrijkste veiligheidsvoorschriften worden behandeld. Zo'n cursus vermindert de kans op veiligheids-, gezondheids- en milieu-incidenten en ongelukken.

Schilder worden op zonder diploma, kan dat?

Ja, het is zeker mogelijk om schilder te worden  zonder diploma. Het belangrijkste is dat je kennis en ervaring opdoet in de praktijk. Wij bieden verschillende leerling schilder vacatures aan. Je gaat dan al aan het werk bij een bedrijf om kennis en ervaring op et doen en tegelijkertijd werk je bij een leerbedrijf. Ons VNOM Talents team kijkt graag samen met jou naar jouw talenten en kwaliteiten en gaat graag met je in gesprek hoe je je verder kunt ontwikkelen.

Meer weten of aan de slag als schilder?

Wil je meer weten of ben je benieuwd geworden naar het schildersvak? Neem dan een kijkje tussen al onze openstaande schildervacature of neem gerust contact op met een van onze recruiters van de afdeling schilders. Zij staan je graag te woord, beantwoorden al je vragen en helpen jou graag aan een nieuwe uitdaging die bij je past. Of je nu al een bak aan ervaring hebt of op zoek bent naar een leerbedrijf, we gaan graag voor je aan de slag.

Publicatiedatum: 15 mei 2024