Nieuwe baan? Je hebt meer in je mars dan je denkt

Nieuwe baan? Je hebt meer in je mars dan je denkt

Werkgevers zijn hard op zoek naar personeel. Echter, er zijn nog altijd mensen werkeloos in Nederland. Waar komt dit door? Experts stellen dat we verder moeten kijken dan onze neus lang is. We zijn namelijk tot meer in staat dan we zelf denken. De arbeidsmarkt verandert voortdurend, waardoor het belangrijk is dat je een flexibele houding aanneemt en open staat voor verandering.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) stelt dat mensen op zoek neigen te gaan naar een beroep dat vergelijkbaar is met een eerdere baan of opleiding, zelfs als de kansen daar niet groot zijn. Adviesbureau Deloitte ontwikkelde samen met het UWV en werkgeversorganisatie AWVN een zogenoemd ‘vergelijkbaarheidslandschap’, waarbij de functieprofielen van 274 beroepen met elkaar vergeleken werden. Wat bleek: voor 22 functies waar nauwelijks een baan te vinden is zijn er gemiddeld 8 andere beroepen die toch zouden passen, de zogeheten ‘verborgen matches’.

Het is daarom enorm belangrijk dat je verder kijkt dan je neus lang is. Zowel werkgevers als werknemers zijn vaak op zoek naar hele specifieke functies, wat lastig is op het moment dat er weinig vacatures openstaan voor deze functie. Probeer daarom vanuit een breder perspectief naar kansrijke beroepen te kijken. VNOM helpt kandidaten hierbij door altijd naar de werkervaring van kandidaten te kijken en op basis hiervan een geschikte match te realiseren!

Bron: RTL Z

Publicatiedatum: 24 april 2019