Marktinformatie: Hoe zit het met thuiswerken in 2022?

Marktinformatie: Hoe zit het met thuiswerken in 2022?
De een wil geen stap meer zetten naar kantoor, de ander is er niet weg te slaan. De corona pandemie lijkt ten einde en het normale leven komt langzaam weer op gang. De afgelopen jaren hebben we ons in vele bochten moeten wringen vanwege het coronabeleid, zo ook ons werkleven. Van volledig op kantoor, naar opeens niet meer naar kantoor mogen gaan. Dit was een flinke omdraai voor velen. Echter is dit na twee jaar een gewenning geworden en willen sommigen niet eens meer terug naar kantoor. Sterker nog, er is voor sommigen niet eens ruimte op kantoor! In deze blog lees je de laatste cijfers over thuiswerken, hybride werken of weer volledig op kantoor. Dit is wat het werkende kantoor leven in Nederland wil.


Statistieken

Uit een onderzoek van TNO blijkt dat acht op de tien van alle thuiswerkers graag thuis wil blijven werken. Hiervan wil 35% volledig thuiswerken. De voornaamste reden hiervan blijven de aard van het werk en minder reistijd. Eén op de vijf mensen gaat juist weer liever naar kantoor. Dit met als voornaamste reden het samenwerken met collega’s en het sociale contact dat hierbij komt kijken. Daarnaast geeft uiteindelijk 43% aan hybride te willen werken. Gemiddeld genomen, willen de meeste ongeveer 19 uur thuiswerken in de toekomst.
Vanuit onze eigen database blijkt dit voor veel mensen op kantoor een belangrijke voorwaarden te zijn. Sommigen laten zelfs een baan gaan wanneer flexibel thuiswerken geen mogelijkheid is. Het draait voornamelijk om de juiste balans tussen thuiswerken en op kantoor werken. De een kan zich thuis beter concentreren dan de ander. Dit verschilt vaak per persoon én per functie.

Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Uit het onderzoek van TNO wordt duidelijk dat thuiswerken in de basis, min of meer wordt verwacht als één van de arbeidsvoorwaarden. Als werkgever is het dan ook aan te raden om een hybride beleid te hanteren voor degenen die dat graag willen. Dit betekent dan dat een werknemer één of twee dagen thuis kan werken. Gezien de status van de huidige arbeidsmarkt, is het aan te raden mee te gaan in deze trend. Op die manier is de kans groter dat die ene kandidaat die je het liefst wil hebben, wordt overgehaald om te solliciteren. Uit onderzoek blijkt dat de mogelijkheid om thuis te werken op de vierde plek van gewenste arbeidsvoorwaarden staat. Dit nog boven een dertiende maand en een flinke hoeveelheid vakantiedagen. Een zeer opmerkelijk gevolg van de pandemie.


Welke regels kleven er aan vast?

De Nederlandse overheid heeft wel een aantal regels opgesteld voor het thuiswerken en er zijn ook een aantal voorwaarden waaraan een thuiswerkplek dient te voldoen. Ook na de pandemie. Een werkgever is verplicht om zorg te dragen aan de veiligheid, gezondheid, het comfort en het functioneren van de werknemer. Tegenover het thuiswerken staat ook een thuiswerkvergoeding die gefaciliteerd moet worden. Dit is minimaal €2 per dag en daarover hoeft geen loonheffing te worden betaald. Echter hoeft een werkgever op de thuiswerkdagen een werknemer niet van reiskosten te voorzien. Publicatiedatum: 27 maart 2022