Kunstmatige intelligentie binnen de recruitment

ai-chatgtp
De wondere wereld van Artificial Intelligence, oftewel AI. Het houdt de gemoederen momenteel flink bezig, ook zeker in recruitmentland. Met tools zoals ChatGPT die als paddenstoelen uit de grond schieten, is dit ook niet gek. In deze blog vertellen wij je meer over AI, de hype die ChatGPT heet en hoe VNOM (nu al) gebruik maakt van AI.

Wat is AI?

Artificial Intelligence (AI) is een tak van de computerwetenschap die zich bezighoudt met het ontwikkelen van systemen en machines die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het doel van AI is om machines en computers slimmer en autonomer te maken, zodat ze in staat zijn om zelfstandig taken uit te voeren, te leren en zich aan te passen aan nieuwe situaties.

ChatGPT

Fun fact: de vorige alinea is volledig geschreven door de AI tool ChatGPT. Heb je het door gehad? ChatGPT is afgelopen weken flink in opspraak geweest. De één vindt de tool geweldig, terwijl de ander de tool maar spannend vindt. Maar wat is het? ChatGPT is een geavanceerd taalmodel dat is ontwikkeld door OpenAI. De tool is getraind op enorme hoeveelheden tekstgegevens en is in staat om menselijke taal te begrijpen, maar ook zelf te genereren. En zoals de alinea hierboven bewijst, is de tool hier nog goed in ook! ChatGPT kan worden ingezet voor het genereren van tekst, het beantwoorden van vragen of het uitvoeren van vertalingen.

Voor- en nadelen ChatGPT

ChatGPT lijkt een ware innovatie te zijn wanneer je kampt met writer’s block. Het is een efficiënte en vooral hele snelle tool die binnen korte tijd een grote hoeveelheid unieke tekst genereert. Daarnaast kan het voor veel verschillende doeleinden worden ingezet. Denk aan chatbots, virtuele assistenten en vertaalprogramma’s.

Zoals alles, heeft ook de ChatGPT voor- en nadelen. Door de manier waarop gegevens tijdens de training van ChatGPT zijn gebruikt, kan de gegenereerde tekst van de tool vooroordelen bevatten. Daarnaast heeft ChatGPT moeite met het begrijpen van de context van een bepaalde zin of zinsdeel, wat kan leiden tot verkeerde antwoorden of onjuiste interpretaties. Hoewel ChatGPT een veelbelovende tool is, zijn de zorgen over mogelijke negatieve gevolgen niet onterecht. Tools zoals ChatGPT kunnen het maken en verspreiden van nepnieuws een stuk makkelijker maken. Daarom geven de makers van de AI tool aan om zelf kritisch te blijven kijken naar de ontwikkeling en toepassing van deze technologie.

AI bij VNOM

VNOM gaat technologische ontwikkelingen niet uit de weg en innoveert graag mee. Zo maakt VNOM al een aantal jaar gebruik van de tool Textmetrics om vacatureteksten te optimaliseren. Textmetrics is een tech-bedrijf gespecialiseerd in tekstverbetering op basis van Artificial Intelligence. Wanneer onze consultants en recruiters vacatureteksten schrijven, worden ze in Textmetrics met één druk op de knop geanalyseerd en geeft de tool suggesties voor verbeteringen. Zo weten wij, met een beetje kunstmatige hulp, vacatures te schrijven die naadloos aansluiten op de behoeften en wensen van de kandidaten. Daarnaast helpt de tool ons om de volgende stappen in SEO te zetten.

ChatGPT kan voor aardig wat verschuivingen zorgen binnen recruitmentland. VNOM kan ChatGPT gebruiken om de werving van technische kandidaten verder te optimaliseren. Daarnaast kan ChatGPT ingezet worden voor het genereren van vacatureteksten op basis van specifieke vereisten en criteria. Dit kan helpen om het wervingsproces te versnellen. Als laatste zou VNOM ChatGPT kunnen gebruiken voor het screenen van sollicitatiebrieven en cv’s. Misschien zien we dan ook wel wanneer een kandidaat zijn/haar cv of motivatiebrief met de ChatGPT heeft gemaakt?
Publicatiedatum: 22 maart 2023