Hoe word je loodgieter?

Hoe word je loodgieter?

Hoe word je loodgieter? Deze vraag wordt vaak gesteld. Als je overweegt om loodgieter te worden, ben je vast benieuwd naar wat een loodgieter precies doet, wat je nodig hebt om loodgieter te worden en hoe jij snel aan de slag kan. In deze blog vertellen we alles wat je moet weten, zodat jij een weloverwegen keuze kunt maken om in dit vak aan de slag te gaan. VNOM heeft al veel loodgieters aan een passende baan geholpen. Wellicht dat we jou ook kunnen helpen aan een carrière in de installatietechniek.

Wat doet een loodgieter?

Laten we beginnen bij het begin: wat doet een loodgieter eigenlijk? Een loodgieter is een vakman die verantwoordelijk is voor het installeren, repareren en onderhouden van systemen voor waterleidingen, verwarming, ventilatie en sanitaire voorzieningen in zowel huishoudelijke als commerciële gebouwen. Dit omvat het aanleggen van leidingen, het installeren van sanitair en het oplossen van problemen, zoals lekkages en verstoppingen. We zetten de belangrijkste werkzaamheden van een loodgieter voor je op een rij: 

  • Het installeren en vervangen van diverse sainitaire voorzieningen;
  • Het ontdekken en repareren van lekkages;
  • Het aanleggen en repareren van gas-, water- en rioolleidingen;
  • Het vervangen van sanitaire installaties, denk aan wc-potten, douchebakken en wastafels;
  • Het Omscholivan vaktechnisch advies aan klanten op locatie.

Opleiding tot loodgieter

Om loodgieter te worden kun je een technische opleiding volgen op mbo-niveau. Je kunt onder andere kiezen uit de mbo-opleidingen Servicetechnicus Installatietechniek, Elektro- en Installatietechniek en de mbo-opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties. Dit zijn BOL- of BBL-opleidingen. Volg je een BBL-opleiding binnen de installatietechniek of ben je bereid deze te volgen? Solliciteer dan als leerling loodgieter. Als leerling loodgieter word je opgeleid om in een korte tijd volwaardig loodgieter te worden. Je zal worden meegenomen door een ervaren loodgieter die je alle ins en outs van het vak gaat leren. 

Loodgieter worden zonder opleiding

Loodgieter worden zonder opleiding, is dat mogelijk? Ja, sommige loodgieters zijn in het vak gekomen door ervaring op te doen en zijn zo aan de slag gegaan. Maar, om met alle systemen te kunnen werken, zijn aanvullende certificaten nodig. Deze certificaten kunnen worden behaald via het bedrijf waar je werkzaam bent. 

Omscholing

Misschien ben je al werkzaam in een andere sector, maar wil je graag loodgieter worden. Gelukkig is omscholing tot loodgieter goed te doen. Er zijn verschillende omscholingsprogramma's beschikbaar die je de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen om als loodgieter aan de slag te gaan. Ga je liever snel aan de slag, dan kun je gaan voor een snelcursus tot loodgieter. De naam zegt het al, binnen een paar dagen of weken word je klaargestoomd voor je eerste klussen als loodgieter.

Via onze VNOM academy bieden wij actief verschillende cursussen, opleidingen en certificaten aan voor zowel nieuwe als huidige collega's. Ons VNOM Talents team gaat graag met jou aan de slag om jouw ambities waar te maken.

Zzp loodgieter worden

Er zijn verschillende opleidingen voor de installatietechniek, waarna je je kunt ontwikkelen tot loodgieter. Om je bij de KvK in te schrijven als zelfstandig loodgieter worden er verder geen aanvullende eisen gesteld. Het gemiddelde uurloon van een zzp loodgieter ligt rond de 38 euro per uur.  Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je uurloon kan liggen. Een starter zit veelal net onder de 40 euro per uur. Door de hoge vraag naar goede vakmensen in de installatietechniek, lopen de uurtarieven wel op. 

Bekijk ook onze zzp opdrachten voor loodgieters!

Salaris loodgieter

Een veelvoorkomende vraag is natuurlijk: wat verdient een loodgieter? Het salaris van een loodgieter in loondienst kan variëren afhankelijk van factoren zoals je ervaring, opdrachtgever, sector en opleidingsniveau. Het gemiddelde salaris ligt tussen de €2.500 en €3.300 bruto per maand op basis van een fulltime werkweek.

Loodgieter worden?

Overweeg je na het lezen van deze blog meteen "Ik wil loodgieter worden!", dan hebben wij een baan voor jou! Heb je al tussen onze loodgieter vacatures gekeken? Solliciteer nu en wij nemen binnen 1 uur contact met je op! Heb je nog vragen of staat er niet direct een uitdaging voor je tussen die bij je past? Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag voor je aan de slag!


Publicatiedatum: 13 juni 2024