Goed nieuws: subsidie op zonnestroom blijft voorlopig!

goed-nieuws-subsidie-op-zonnestroom-blijft-voorlopig

De Eerste Kamer heeft gesproken en de subsidie voor zonnepanelen blijft voorlopig in stand! De Kamer zet een streep door het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. In totaal zijn er 43 van de 75 Eerste Kamerleden tegen de afbouw van de salderingsregeling. Dat betekent dat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, zoals eerder werd voorgesteld.

De twee grootste fracties in de senaat, BBB en GroenLinks-PvdA, vinden dat de salderingsregeling moet blijven. Zij vinden het belangrijk dat zonnepanelen toegankelijk blijven voor iedereen, ook voor mensen met een lager inkomen, dus is het belangrijk dat deze subsidie niet afgeschaft wordt. 

Natuurlijk zijn er ook bezwaren tegen de huidige salderingsregeling. Mensen worden zo gestimuleerd om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet, wat er uiteindelijk voor zou kunnen zorgen dat dit overbelast raakt. Er wordt ook benoemd dat het beter is als mensen zelfopgewekte stroom veel meer binnen hun eigen huis gebruiken en niet terugleveren aan het elektriciteitsnet, omdat dit vaak op hetzelfde moment gebeurt dat er ook veel stroom van andere zonnepanelen wordt teruggeleverd. Daarnaast vinden sommigen het oneerlijk voor huishoudens zonder zonnepanelen, omdat zij wel meebetalen aan de oplossingen voor problemen van een overvol elektriciteitsnet, maar niet profiteren van de salderingsregeling. 

Wat dit betekent voor de zonnepanelenmarkt? Dat is nog niet bekend. De komende tijd zal blijken wat het effect is van de blijvende salderingsregeling. De verwachting is dat dit het voor huishoudens in ieder geval weer aantrekkelijker maakt om de aanschaf van zonnepanelen te overwegen. 


Bron: nos.nl en RTL nieuws

Publicatiedatum: 14 februari 2024