Een videosollicitatie: dé sollicitatiemethode van de toekomst of juist een extra drempel?

Een videosollicitatie: dé sollicitatiemethode van de toekomst of juist een extra drempel?

Het is al bijna zo oud als de weg naar Rome. Je solliciteert op een vacature die jou aanspreekt en stuurt daarbij een weloverwogen motivatiebrief en uiteraard een zo keurig mogelijk cv mee. Toch blijkt uit onderzoek dat ruim 80% van de sollicitatiebrieven niet of zelfs nauwelijks gelezen worden. Maar hoe zorg je dan dat jij opvalt tussen al die sollicitanten?

Video’s - het is helemaal van nu. Zorgt het insturen van een videosollicitatie dan wél voor een reactie? Mourad el Moussati heeft zich hier in een aantal jaar geleden in verdiept toen hij op zoek was naar een afstudeerstage en heeft hier inmiddels zijn werk van gemaakt. El Moussati besloot vijf video’s te maken, voor ieder bedrijf dat hem interessant leek om bij af te studeren. Voor zichzelf was hij er al achter dat schrijven hem niet lag, terwijl hij vaak te horen kreeg dat hij wel een hele vlotte babbel had. Dit was dan ook de reden dat hij zijn eigen draai wilde geven aan een sollicitatie. Dit wierp zijn vruchten af. Hij kreeg namelijk van alle bedrijven een positieve reactie waardoor de keuze uiteindelijk bij hem lag. Voor hem heeft dit enorm positief uitgepakt, maar werkt dit altijd? Binnen de techniek ligt dit wellicht anders dan op het gebied van marketing.

Een videosollicitatie is een goede manier om jezelf te presenteren, mits je hier aanleg voor hebt. Wanneer je sterker overkomt op papier is er niks mis met de traditionele manier van solliciteren. Echter, bedrijven die zich richten op marketing hechten vrij veel waarde aan creativiteit en diversificatie. Om bij een groot commercieel bedrijf binnen te komen is het belangrijk dat je opvalt. Door jezelf met behulp van een video te introduceren onderscheid je je van de concurrentie. Werk je juist meer met jouw handen en is een goede presentatie en communicatie-skills niet het allerbelangrijkste. Het maken van een video kan sollicitanten in dat geval voor sollicitanten, die niet graag met hun snufferd voor de camera staan, de drempel enorm verhogen.

Geen zorgen, de traditionele manier wordt vooral binnen de technische en bouw branche nog altijd gewaardeerd!

Publicatiedatum: 11 maart 2019