De voor- én nadelen van werken als zzp'er

De voor- én nadelen van werken als zzp'er

Momenteel is de vraag naar vaklieden in de bouw en techniek ontzettend groot. Een verschuiving die we al enige tijd zien, is dat steeds meer mensen aan de slag gaan als zzp’er. Wat maakt werken als zzp’er nou zo aantrekkelijk en waarom zou jij als zzp’er willen starten? En nog belangrijker, waarom zou je via VNOM als zzp’er aan de slag gaan? Ook het werken als zzp’er heeft voor- en nadelen. Hieronder benoemen we een aantal voor- en nadelen:

+ Je bent baas over je eigen tijd
Wat velen zo enthousiast maakt over het werken als zzp’er, is dat je je eigen agenda kan indelen zoals jij dat wilt. Jij beslist wanneer en waar je werkt. Je bent je eigen baas en hoeft dan ook geen toestemming te vragen voor verlof. Op een bouwplaats kan je zelf iets minder je tijd indelen. Je moet immers wel aanwezig zijn op locatie. Maar wil jij een dag extra vrij, is het geheel aan jou hoe je dat indeelt. Werkgevers blijven echter niet op jou wachten. Communiceer tijdig wanneer je wel én niet aanwezig bent. Op een akkoord hoef je gelukkig niet te wachten.

+ Je doet dingen die je leuk vindt
Als zzp’er bepaal je tot een zekere hoogte zelf wat voor werk je uitvoert. Je kiest namelijk zelf welke opdrachten je wel én niet aanneemt. Werk doen wat je leuk vindt, geeft je energie en daardoor kan je iedere dag met plezier aan de slag.

+ Je eigen uurtarief bepalen
Het uurloon voor een zzp’er ligt vaak hoger dan dat van mensen die in loondienst werken. Dit heeft onder andere te maken met de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook doordat je zelf een grotere verantwoordelijkheid draagt. Het juiste uurtarief bepalen is lastig, want je wilt je potentiële klanten niet afschrikken. Gelukkig kan je online goed onderzoek naar wat je als zzp’er binnen jouw sector kan verdienen. Bereken van te voren wat al je onkosten zijn en wat voor winst je per uur wilt maken. Dan moet je uitkomen op een redelijk tarief binnen de markt. Je tarief is wel afhankelijk van jouw werkervaring, de opdracht en de opdrachtgever

+ Fiscale voordelen
Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat heb je meer financiële risico’s dan wanneer je in loondienst werkt. Je moet onder andere je eigen opdrachten regelen en zelf je verzekeringen regelen. Echter kom je hierdoor wel in aanmerking voor bepaalde fiscale aftrekposten bij de belasting. Dit kan weer in jouw voordeel werken!

+ Veel afwisseling in het werk
Als zzp’er kan je in een korte tijd meerdere opdrachten doen. Het werk binnen de bouw en techniek ligt voor het oprapen. Als jij echt goed bent in je werk, heb je altijd een ruime keuze. Het vergt wel veel verantwoordelijkheid om je opdrachten door te plannen. Dit is iets wat je wel moet liggen. Bij VNOM zorgen we er trouwens voor dat er altijd een nieuwe interessante opdracht klaar ligt. Belangrijk punt: je moet minimaal 3 opdrachtgevers in 1 kalender jaar hebben. Je mag maximaal 70% voor één opdrachtgever werken.

De nadelen op een rijtje:

- De onzekerheid
Binnen de bouw en techniek werk je vaak op een werkplaats. Dit is niet altijd zonder gevaar en is er altijd de kans dat er een bedrijfsongeluk plaatsvindt. Tijdens zo’n ongeluk kan je arbeidsongeschikt raken. Als je in loondienst bent en je kan niet meer werken, heb je nog recht op verschillende uitkeringen. Als zzp’er heb je deze rechten niet en moet je hiervoor zelf eerst het een en ander regelen. Je zal dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) moeten aanvragen. Wanneer je deze niet hebt en er gebeurt toch iets, heb je enkel recht op een bijstandsuitkering.

Naast de arbeidsongeschiktheidsonzekerheid, kleeft er nog een andere onzekerheid vast aan het zzp vak. Wanneer je niet werkt, heb je geen geld. Geen opdracht is geen inkomen, maar ook geen recht op een WW-uitkering. In het begin is het dan ook lastig opstarten, vergt dit veel tijd energie en werk. Je hebt simpelweg altijd een financiële buffer nodig.

- Je moet zelf je pensioen regelen
Als je voor een baas werkt, bouw je negen van de tien keer automatisch een pensioen op. Als je aan de slag gaat als zzp’er zal je dit echt zelf moeten regelen. Dit kan je doen door zelf maandelijks een bedrag te sparen of je bij een pensioenfonds aan te sluiten.

- Je bouwt geen vakantiedagen of bonus
Als zzp’er bouw je geen vakantiedagen of vakantiegeld op. Hierin komt weer het stukje verantwoordelijkheid terug. Hier moet je dan zelf voor sparen en rekening mee houden zodat je tijdens én na je vrije dagen niets te kort komt. Er is geen wettelijke verplichting betreft vakanties voor zzp’ers. Het is dan ook volledig aan jou hoe je dit indeelt en hoe je hier voor spaart.

Uiteindelijk bevat werken als zzp’er net wat meer voordelen dan nadelen. Het is daarom altijd interessant om je mogelijkheden te bekijken. Daarin kunnen wij je altijd adviseren! Daarnaast bieden we zzp’ers ook aantrekkelijke kortingen. Ideaal om je zzp carrière goed van start te gaan. Ben je al aan het werk als zzp’er bekijk dan van welke kortingen je nog gebruik kan maken!

Publicatiedatum: 17 augustus 2022