De toenemende vacaturefraude: waar moet je op letten?

vacaturefraude

In de steeds digitaler wordende wereld is het helaas niet verrassend dat oplichters nieuwe manieren vinden om mensen te bedriegen. Een verontrustende trend van vacaturefraude heeft recentelijk Nederland bereikt, waarbij criminelen zich voordoen als gerenommeerde uitzendbureaus en recruitmentbureaus. Het doel is om werkzoekenden te lokken met aantrekkelijke mogelijkheden, maar in plaats van een eerlijke baan wacht een sluwe val.

Deze oplichters benaderen hun slachtoffers via verschillende kanalen, waaronder WhatsApp, Telegram en sociale media. Ze beloven interessante posities en stellen bijvoorbeeld dat een 'online leeromgeving' moet worden doorlopen om voorbereid te zijn op het werk. Om toegang te krijgen tot deze zogenaamde leeromgeving, wordt er echter een kleine betaling van 18 euro gevraagd. Het begint met een verzoek om te verifiëren door 1 cent over te maken, maar de gevolgen zijn op zijn zachts gezegd ontzettend naar: de oplichters plunderen de rekening van het slachtoffer volledig. Slachtoffers worden niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels benaderd, en de oplichters maken gebruik van telefoonnummers uit verschillende landen, waaronder Kirgistan en Zuid-Afrika.

Een verontrustende ontwikkeling is dat deze fraudeurs zelfs gebruik maken van legitieme vacatures, die waarschijnlijk zijn gevonden op platforms zoals Nationale Vacaturebank en Indeed. Deze 'vacatures' kunnen zowel fictief als aangepast zijn om hun bedrieglijke agenda te bevorderen.
De gevolgen van deze frauduleuze praktijken zijn schrijnend. Naast het financiële verlies, waarvan sommige slachtoffers mogelijk afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud, schaadt deze oplichting het vertrouwen en de integriteit van legitieme bedrijven en hun wervingsprocessen.

Advies van de ABU

In reactie op deze opkomende bedreiging biedt de ABU enkele waardevolle adviezen. Allereerst wordt aangeraden om aangifte te doen bij zowel de politie als de Fraudehelpdesk. Het bewaren van alle communicatie en documentatie met betrekking tot verdachte vacatures is van cruciaal belang voor toekomstig onderzoek.

Het is naar dat zelfs de meest kwetsbare en goedbedoelende individuen ten prooi kunnen vallen aan deze verraderlijke praktijken. In een tijd waarin de digitale wereld zich blijft ontwikkelen, is het belangrijk om waakzaam te blijven. Door samen te werken en bewustzijn te vergroten, kunnen we collectief streven naar een veiligere online omgeving voor iedereen.

Vanuit VNOM zullen wij je nooit om geld vragen tijdens het sollicitatieproces!

Publicatiedatum: 20 augustus 2023