De kracht van merchandise op de arbeidsmarkt

De kracht van merchandise op de arbeidsmarkt

Heb je als organisatie merchandise (ook wel goodies) nodig? En dan ook nog eens binnen de bemiddelingswereld? Wij vinden van wel! Maar liefst 61% van de ontvangers houdt zo’n goodie langer dan een jaar in huis! Naast dat de goodies voordelen hebben voor je naamsbekendheid en mensen je onthouden, is het geweldig om te zien hoe dankbaar mensen kunnen zijn. Plus: het simpelweg ook gewoon leuk om iets te geven, Wij geloven in de kracht van merchandise, maar dit is complementair aan een ander belangrijk onderdeel. Alleen dan is merchandise effectief!

Na een heerlijke vakantie vind ik het zelf altijd erg leuk om iets kleins mee te nemen: een souvenirtje. Dan heb ik altijd een aandenken aan die vakantie (naast de duizenden foto’s) dat mij bijblijft en een warm gevoel geeft. Bij het zien van zo’n souvenirtje, herleef je een ervaring, een herinnering en ontstaat er een bepaald gevoel. Een goodie is een souvenirtje.

Bij VNOM krijgt iedereen die start een tas vol goodies. Een mooi moment moet gevierd worden. Bij een contractondertekening krijgt een kersverse externe collega bij VNOM een tas vol leuke spullen. Toffe spullen om te gebruiken in de eigen vrije tijd of nuttige spullen voor wanneer je aan het werk bent. Hierin proberen we zo goed mogelijk te denken aan de behoefte van de ontvanger. De herinnering en de ervaring die een goodie kan oproepen, wordt gekoppeld aan een bepaald gevoel. Het laadt je merk op een fysieke en tastbare manier. Met merchandise beïnvloed je de dienstverlening, maar ook de merkbeleving.

Wel ben ik van mening dat één goodiebag niet leidt tot gevoel bij het merk. Ook niet als je elke week een goodie weggeeft. Persoonlijk contact creëert het gevoel rondom de goodie (die langer dan een jaar in iemands huis ligt). Het stukje persoonlijk contact is de ervaring en de goodie laat iemand hier slechts aan herinneren. Een externe collega heeft meer nodig dan een goodiebag. Een luisterend oor en iemand die met je meedenkt in jouw belang.

Merchandise werken goed ter ondersteuning van het merk dat je wilt laden. Goodiebags en persoonlijk contact gaan dan ook hand in hand. Wanneer iemand een VNOM pen in zijn/haar hand heeft, een VNOM trui uit de kast pakt of zijn/haar VNOM tas inpakt, is er een stukje erkenning en kan zich een herinnering opdoen van een fijn moment met VNOM. Dat moet het doel zijn.

Publicatiedatum: 11 juli 2022