Code oranje in de bouw!

Code oranje in de bouw!
De bouw verschiet van kleur. Vaklieden in de bouw worden vanaf 1 juli 2019 verplicht om hun gele hesjes in te ruilen voor oranje veiligheidshesjes. Dat geldt voor werk aan het spoor, snelwegen en bij de bouw van een fabriekshal of woonwijk.
Overal waar rijdend materieel kan opduiken, moet de kleur van overall, jas of hesje oranje zijn.


Dat de hesjes veranderen in de kleur oranje komt voort uit nieuwe veiligheidsafspraken in de bouwsector. Zo wordt de bouwplaats eenvormiger en daarmee veiliger. ‘Oranje is in de meeste Europese landen de kleur voor de bouw, vandaar de keuze’, zegt veiligheidsadviseur Willem Schunselaar Paap - betrokken bij het opstellen van de veiligheidscode.

De overgang heeft vooral gevolgen voor het werk aan bijvoorbeeld het spoor en metro. Daar is het gele werkpak nog verplicht. ‘Niet alleen de kleding zal aangepast moeten worden, maar ook tal van handelingen en instructies’, aldus Schunselaar Paap.

Veel vaklieden in de bouw zijn al gehuld in oranje, maar voor bedrijven die ook aan het spoor werken, wacht nog een verkleedpartij. Ruim 1.300 spoorwerkers moet de stap van geel naar oranje maken.
De keuze voor één basiskleur maakt het werk niet alleen veiliger, maar ook makkelijker. Vaklieden die weleens werken in het buitenland of bouwbedrijven die samenwerken met buitenlandse bedrijven moeten al vaak hun gele look verwisselen voor een oranje. Wat dat betreft is uniformering een goede zaak.

Bron: Volkskrant

Publicatiedatum: 30 augustus 2018