Blije werknemers: dit is het recept!

Blije werknemers: dit is het recept!

36% van al het ziekteverzuim op de werkvloer komt door stress. Natuurlijk weten wij inmiddels allemaal dat stress niet goed voor je is. Bij stress op de werkvloer wordt er vaak gedacht aan te lange to-do lijstjes, eindeloze vergaderingen en overwerken. Echter, de realiteit vertelt ons anders. Blijkbaar voelen wij ons vooral gestrest door het werken onder een streng regiem - een werkplek waar een gezellige werksfeer ver te zoeken is. Welke ingrediënten vormen het perfecte remedie tegen werkstress? Dat lees je hieronder.

Het geheime recept
Pak je notitieboekje er maar bij en let goed op! Sommige bedrijven lopen voor in de strijd tegen werkstress. Zo kun je bijvoorbeeld als werknemer awards en prijzen winnen. Hoe gaat dat in zijn werk? Het idee hierachter is dat medewerkers elkaar maandelijks in het zonnetje zetten. Je kan elkaar nomineren in termen van het verrichten van goed werk. Op basis van de gegeven argumenten of het aantal stemmen, wordt de winnaar bekendgemaakt en krijgt hij of zij bijvoorbeeld een bon om ergens te gaan eten. Daarnaast zette werkgevers ook flink in op het creëren van samenhorigheid: ieder kwartaal staat er voor elk team een uitje op de agenda. De vrijdagmiddagborrels mogen natuurlijk niet in de lijstje ontbreken!
Dat klinkt allemaal heel makkelijk: massaal cadeaubonnen uitdelen, samen leuke dingen doen en de werkstress is verledentijd. Het gaat toch iets dieper dan dat.

Het doel
Al die eerder benoemde extra’s hebben een doel. Zij zijn het leven ingeroepen om het werk leuk te houden, waardering voor elkaar uit te spreken en het verminderen van de stress. Als je deze punten bij elkaar optelt, dan is een laag ziekteverzuim de uitkomst.

De oorsprong van werkstress
Je bent al bijna door het artikel heen. Inmiddels weet je -mits je aandachtig hebt gelezen- hoe de werkstress wordt tegengegaan en wat het doel hiervan is. Maar, waar komt die werkstress toch vandaan? Op nummer één staat weinig autonomie. Ja, dat is een hele mond vol. Eigenlijk betekent het gewoon weinig zelfstandigheid. Wij zeggen niet voor niets: “Vrijheid is blijheid.” De tweede plek wordt vertegenwoordigd door hoge taakeisen. Weinig steun van je collega’s of baas, in combinatie met het werken onder een streng regiem, zorgt ervoor dat onze energie enorm daalt.

Publicatiedatum: 07 december 2018