‘B’ staat voor bouw en baangarantie

‘B’ staat voor bouw en baangarantie

We kunnen er niet meer omheen: het tekort aan bouwpersoneel blijft oplopen. Het regent vacatures op de bouwplaats, maar deze zijn ook steeds lastiger te vervullen. Dat komt doordat de werkzoekende niet altijd over de juiste kwalificaties beschikken. Omscholingstrajecten bieden de oplossing!

Hoe is dit tot stand gekomen? Als we diep graven, vallen er een paar dingen op. In 2013 is het aantal technici met een WW-uitkering toegenomen. Om precies te zijn ging het om 125.000 nieuwe WW- uitkeringen. In 2017 is dat aantal drastisch gedaald naar 58.000, en dat terwijl het aantal vacatures op de arbeidsmarkt juist is toegenomen. In de bouw is er vooral vraag naar vakspecialisten zoals schilders, bouwmonteurs en metselaars.

Om beter uit de verf te komen zijn er speciale omscholingstrajecten tot stand gebracht om WW'ers op te leiden binnen de techniek of bouw, vaak met baangarantie. Heb je wel affiniteit met techniek, maar geen werkervaring in deze branche? Geen probleem! Het idee hierachter is dat men er vanuit gaat dat je iets snel kan leren, mits je het leuk vindt. Inmiddels laten zelfs mensen vanuit andere branches die wel werk hebben zich omscholen, van slagers tot aan chauffeurs.

Hoe ziet die omscholing er dan uit? Tijdens de opleiding behouden werkzoekende hun uitkering. Ook vervalt voor hen de sollicitatieplicht. Opleidingsinstituten en werkgevers verzorgen de gehele opleiding. Als kers op de taart gaat dit alles vaak gepaard met een baangarantie. De tijdsduur van de trajecten kunnen echter wel verschillen. Zo kunnen WW’ers in Gelderland zich binnen 12 weken laten omscholen naar monteur elektrotechniek. Elders in het land kunnen WW’ers binnen een tijdsbestek van 16 weken, zich laten opleiden tot CNC-operator.Bron: UWV

Publicatiedatum: 29 mei 2018