7 tips om sollicitatiefraude te voorkomen

whatsappfraude

Steeds meer oplichters maken misbruik van het vertrouwen van werkzoekenden. De zogeheten sollicitatiefraude komt steeds vaker voor en is een probleem dat zowel werkzoekenden als werkgevers raakt. Het komt op verschillende manieren voor, zoals nepvacatures, valse werkgevers en onbetrouwbare wervingsbureaus. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om sollicitatiefraude te voorkomen. Wij willen dat iedereen op een veilige manier kan solliciteren en aan het werk kan. Daarom geven we je in dit artikel waardevolle tips en inzichten om je te helpen veilig te solliciteren.

1. Wees kritisch bij het zoeken naar vacatures

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, is het belangrijk om kritisch te zijn bij het lezen van vacatures. Wees op je hoede voor vacatures die te mooi lijken om waar te zijn, beloftes van snel rijk worden en onrealistische salarisniveaus. Controleer ook de reputatie van het bedrijf en de vacature op betrouwbare jobboards en bedrijfswebsites zoals Indeed of Google.

2. Verifieer de werkgever

Het is essentieel om de werkgever te verifiëren voordat je solliciteert. Zoek online naar informatie over het bedrijf, controleer of ze een officiële website hebben en lees reviews van voormalige werknemers. Wees voorzichtig met werkgevers die geen online aanwezigheid hebben of waarvan de contactinformatie onduidelijk is.

3. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie

Sollicitatiefraudeurs proberen vaak persoonlijke informatie te verzamelen. Wees terughoudend met het verstrekken van persoonlijke gegevens, zoals je BSN (burgerservicenummer), bankrekeninggegevens en kopieën van identiteitsdocumenten, voordat je de werkgever zorgvuldig hebt gecontroleerd. Wij vragen doorgaans pas om deze gegevens in een later stadium van het sollicitatieproces en we elkaar in ieder geval face to face hebben gezien.

4. Let op vage communicatie

Wees waakzaam voor vage en onprofessionele communicatie. Als een iemand bijvoorbeeld slechte grammatica en spelfouten maakt in e-mails of als de communicatie er onbetrouwbaar uitziet, is dat een rode vlag. Legitieme werkgevers zorgen voor duidelijke, professionele communicatie.

5. Controleer de contactgegevens

Verifieer de contactgegevens van de werkgever, inclusief het telefoonnummer en het adres van het bedrijf. Als de contactgegevens moeilijk te vinden zijn of onjuist lijken, moet je extra voorzichtig zijn. Vanuit VNOM appen we je altijd met het Nederlandse landnummer (+31) en zie je altijd een profielfoto. Een van onze medewerkers voor een blauwe achtergrond zoals het voorbeeld hieronder!

6. Wees op je hoede bij vragen om geld

Wij zullen je nooit vragen om geld naar ons over te maken. Een belangrijke waarschuwing tegen sollicitatiefraude is dan ook het verzoek om geld. Een werkgever zal nooit vragen om geld voor het indienen van een sollicitatie, voor het uitvoeren van een achtergrond controle of voor enige andere reden in het sollicitatieproces. Als een werkgever geld vraagt, kan je het geval direct melden.

7. Meld verdachte gevallen

Als je vermoedt dat je te maken hebt met sollicitatiefraude, is het belangrijk om dit te melden aan de juiste autoriteiten, zoals de politie of de Fraudehelpdesk. Dit kan helpen om anderen te beschermen tegen vergelijkbare oplichtingspraktijken.

Sollicitatiefraude komt de laatste tijd helaas steeds vaker voor. Let goed op en wees kritisch in je zoektocht naar een baan. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je jezelf beschermen tegen sollicitatiefraude. Onthoud altijd dat een werkgever geen persoonlijke informatie of geld zal vragen in de vroege stadia van het sollicitatieproces. Het is jouw recht om een veilige en eerlijke kans op werk te verwachten.

Publicatiedatum: 14 november 2023