Van stagiair naar een baan binnen VNOM

Van stagiair naar een baan binnen VNOM

Johan-Chris, Britt en Rens liepen het afgelopen schooljaar stage bij VNOM. Dit deden zij zo goed, dat zij, na het afronden van hun studie, direct een baan aangeboden kregen bij VNOM. Maar wat was hun beweegreden om deze kans met beide handen aan te grijpen?

Stel jezelf eens voor.
JC: “Ik ben Johan-Chris, maar iedereen noemt mij hier JC. Ik ben 25 jaar oud en ik ben bij VNOM begonnen als stagiair, ter afronding van mijn studie. Binnenkort ga ik als consultant beginnen op de afdeling werktuigbouwkunde.”
Britt: “Ik ben Britt, ik ben 20 jaar oud en ik loop ook stage bij VNOM. Ik deed een opleiding HRM en ik heb net gehoord dat ik geslaagd ben!”
Rens: “Gefeliciteerd Britt! Ik ben Rens van Ommen, ik ben 23 jaar oud en ik kom uit Gouderak. Vorig jaar februari ben ik bij VNOM begonnen met mijn afstudeerstage.”

Wanneer hoorden jullie voor de eerste keer over VNOM?
JC: “Ik had eigenlijk nog nooit over VNOM gehoord tot ik benaderd werd door Jessey, onze marketing manager, met de vraag of ik bij hem mijn afstudeerstage wilde komen doen. Toen heb ik natuurlijk het een en ander over VNOM opgezocht en ik moet eerlijk zeggen, bij een arbeidsbemiddelaar dacht ik niet direct ‘wauw, daar wil ik werken’.
Britt: “Hoe had Jessey jou gevonden dan?”
JC: “Via LinkedIn ben ik benaderd. Ik had een bericht had geplaatst waarin stond dat ik op zoek was naar een afstudeerstage. Toen ik op mijn eerste gesprek bij VNOM kwam, besefte ik mij direct dat VNOM echt ergens voor staat, hier wilde ik stagelopen!”
Britt: “Ik heb VNOM op een heel andere manier leren kennen. Op Instagram volgde ik al een tijdje één van onze collega’s, Alice, zij postte regelmatig iets over VNOM. Dat maakte mij erg nieuwsgierig naar VNOM. Om die reden bezocht ik de website en heb ik vrijwel direct een open sollicitatie achtergelaten. Een dag later werd ik al gebeld door Donny, met de vraag of ik langs wilde komen.”
Rens: “VNOM is mij aanbevolen door een vriend, Kevin. Hij is werkzaam bij VNOM en vertelde mij dat zij nog op zoek waren naar een afstudeerstagiair. Toevallig was ik op zoek naar een uitdagende afstudeerstage. Daarnaast had ik al heel wat goede verhalen gehoord van Kevin over VNOM, hij was namelijk al meer dan een halfjaar consultant hier en heeft het erg naar zijn zin.”

Hoe waren jouw eerste dagen bij VNOM?
JC: “Turbulent, echt als een rollercoaster. Ik ontmoette zoveel nieuwe mensen en kreeg ontzettend veel prikkels. Dat kon ik moeilijk loslaten in het begin. Ik droomde nog net niet over VNOM. Het waren intense maar super leuke dagen.”
*Britt en Rens lachen*
Rens: “Ha-ha oké, maar was dat wel positief dan?”
JC: “Ja zeker! Ik zag zoveel kansen en uitdagingen, dat vond ik echt vet. Ik besefte mij wel echt dat ik mijzelf van mij beste kant moest laten zien, want ik voelde dat ik hier heel graag zou willen blijven na mijn stage. Het was voor mij een compleet nieuwe wereld.”
Britt: “Dat kan ik mij voorstellen. Het viel mij vooral gelijk op dat iedereen super aardig was en erg geïnteresseerd. Ik was daardoor snel op mijn gemak bij VNOM.”

Hoe was het dan voor jou, Britt, dat je echt op een mannenafdeling terecht kwam?
Britt: “Daar heb ik geen last van gehad. Ik vond de afdeling super gezellig en ik vind het juist fijn om in een “mannenwereldje” te werken.”
JC: “Nee, jij laat je het kaas niet van je brood eten hè Britt!”
Britt: “Klopt, een beetje bijdehand zijn en stevig in je schoenen staan! Maar dat is denk ik op elke afdeling wel het geval.”
Rens: “Toen ik kwam werd het recruitmentteam opgezet. Dat was heel leuk voor mij, want daardoor begonnen er tegelijk met mij nog wat anderen. Zo werd ik ingewerkt met Justin, die nu in Utrecht werkt.”

Sloot de werkelijkheid aan bij je verwachtingen?
JC: “Ik denk dat het bij mij de verwachtingen zeker heeft overtroffen! Ik werd echt behandeld als een volwaardige collega en heb me geen moment “stagiair” gevoeld. Ik kreeg bijvoorbeeld vrij snel de kans om mijzelf door te ontwikkelen tot online recruiter in de avonduren, hier zei ik volmondig ‘ja’ op!”
Britt: “Ik kan me hier volledig bij aansluiten, in het begin heeft iedereen echt zijn best gedaan voor mij. Als ik zie hoe ik de afgelopen maanden gegroeid ben, kan ik super tevreden terugkijken. Toen ik bij VNOM binnenkwam zei ik nog geen drie woorden tegen collega’s, terwijl ik nu niemand zou kunnen opnoemen waar ik het niet mee kan vinden.”
Rens: “Eerlijk gezegd had ik een beetje een stoffig beeld toen ik dacht aan werken bij een uitzendbureau. Dit beeld is echt helemaal bijgesteld. De sfeer hier is juist ontzettend dynamisch. Niet alleen op werkgebied kan iedereen het goed met elkaar vinden, ook buiten werktijd trek ik veel met collega’s op.”

Wat hebben jullie onderzocht tijdens jullie stage bij VNOM?
Britt: “Ik heb onderzoek gedaan naar kandidaten die na verloop van tijd toch stoppen met werken voor een klant van ons. Hier zijn allerlei mogelijke redenen voor. Ik kan nu concluderen dat er per afdeling een andere reden is voor kandidaten om te stoppen. Door middel van projectbegeleiding kunnen we het aantal stoppers terugdringen, hier heb ik een plan voor geschreven.”
Rens: “Word daar ook echt iets mee gedaan nu?”
Britt: “Ja, zeker! We testen het nu eerst binnen de werktuigbouwkunde, en rollen het daarna uit naar andere vakgebieden.”
Rens: “Tof! Je ziet vaak bij organisaties dat scripties in de prullenbak worden gegooid, dat lijkt mij erg zonde.”
JC: “Ik heb onderzocht hoe we vacatures efficiënter kunnen invullen in een markt waar technisch personeel schaars is. Uiteindelijk kwam ik al snel op een concept waarin we door middel van ‘bakjes’ kandidaten uit onze eigen database kunnen sorteren. Dit noemen we de talentpools.”
Rens: “Ik heb me gefocust op verschillende recruitmentstrategieën. Zo heb ik dus uitgezocht hoe je ervoor zorgt dat een kandidaat uiteindelijk bij ons op kantoor komt. Nu weet ik dat het erg goed werkt om kandidaten ’s avonds te benaderen.”

Hoe vonden jullie de begeleiding tijdens jullie stageperiode?
JC: “Ook dat heeft mijn verwachting overtroffen. Ik denk dat ik echt in mijn handjes mag knijpen dat ik Roy als begeleider heb gehad. Hij heeft mij super goed geholpen. Daarnaast stond iedereen binnen VNOM altijd voor me klaar om te sparren.”
Britt: “Donny maakte altijd tijd voor mij vrij en ik kon werkelijk alles aan hem vragen. Aan het begin heeft hij dan ook echt wel zijn handen aan me vol gehad, gelukkig werd dat uiteindelijk steeds minder. Niet alleen Donny, maar heel het team, wilde mij altijd helpen als ik ergens tegenaan liep.”
Rens: “Ja, dat heb ik ook echt gemerkt! Iedereen stond voor mij klaar. Bij mij is zelfs Rick eens met mij meegegaan naar school, hij heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik een extra herkansing heb gekregen.”
JC: “Tof van hem!”

Wanneer dacht je “hier wil ik blijven werken!”?
JC: “Dat had ik vrij snel. Toen ik zag dat VNOM een snelgroeiende organisatie was, was ik gelijk geboeid. Het is erg leuk om in een organisatie te werken die zo groeit, zowel intern als extern.”
Rens: “Zeker waar, JC. Daarnaast zijn het natuurlijk ook de uitjes en de goede sfeer die het maken dat je beseft dat je je thuis voelt. Als ik wakker word wil ik natuurlijk heel graag in bed blijven liggen, maar als ik eenmaal in de auto zit heb ik echt zin in de dag.”

Hoe waren de reacties van het team toen je liet weten dat je wilde blijven werken?
Britt: “Doordat ik zo goed op mijn plek zat, was het eigenlijk wel een beetje vanzelfsprekend dat ik graag wilde blijven.”
JC: “Ik sprak vrij snel uit dat ik mij binnen VNOM wilde ontwikkelen, dus niemand was verbaasd toen mij uiteindelijk een contract werd aangeboden.”
Rens: “Ik was volgens mij de eerste stagiair die bij VNOM bleef werken. Toen ik wist dat ik dat graag wilde, ben ik zelf naar Jos gegaan om dit te overleggen. Ik ben begonnen als recruiter, maar na anderhalve maand was ik als consultant.”

Dus, zou je het aanraden? Een stage bij VNOM?
“Ja!” *zeggen zij in koor*


JC: “Als je commercieel bent ingesteld, jezelf wilt ontwikkelen binnen een jonge organisatie is het zeker een aanrader!”
Rens: “Daar sluit ik mij naadloos bij aan!”

Lijkt het jou gaaf om stage te lopen bij VNOM of heb jij net jouw studie afgerond en ben jij op zoek naar een baan waarin jij jezelf kunt ontwikkelen? Ga naar de Careerpage van VNOM en bekijk welke vacature bij jou past! 

Publicatiedatum: 29 augustus 2019