Van alle Nederlanders met goede voornemens denkt 81 procent de belangrijkste goede voornemen zeker of waarschijnlijk wel vol te gaan houden, blijkt uit onderzoek. Dat is misschien wat optimistisch. Want vorig jaar lukte het maar één op de vier Nederlanders hun goede voornemen het hele jaar vol te houden. Sterker nog: een groot deel was zelfs vergeten dat ze überhaupt een goed voornemen hadden. Hoe kun je je goede voornemen wel volhouden? Lees onze tips voor een succesvol 2017!
1. Kies voor één goed voornemen
Veel mensen vinden het moeilijk om hun goede voornemens vol te houden, omdat ze de impact ervan onderschatten. Om een voornemen vol te houden, moet je een of meerdere aanpassingen in je leven maken. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen. Het is al een hele uitdaging om één verandering door te voeren, laat staan meerdere veranderingen. Ook wanneer je faalt raak je minder gemotiveerd en is het lastiger door te zetten om jouw goede voornemen vol te houden. Hoe meer goede voornemens je hebt, hoe groter de kans is dat je faalt en hoe groter de kans is dat je de motivatie kwijt raakt. Kies dus voor slechts één goed voornemen, dat is goed te overzien en jij voelt je niet gelijk overweldigd.
2. Zorg dat je voornemen concreet en realistisch
Het is belangrijk dat jouw goede voornemen haalbaar en concreet is. Een vaag voornemen is moeilijker vol te houden, omdat je de grenzen niet goed kunt bepalen. Zo is het voornemen ‘gezonder leven’ een lastiger voornemen dan ‘twee keer in de week sporten’. Ook het voornemen concentreren op het einddoel werkt motiverender dan als deze op de actie zelf gericht is. Zo is het voornemen ‘een nieuwe baan zoeken’ weer moeilijker vol te houden dan ‘ik wil met plezier naar mijn werk gaan’.
3. Zorg voor een goed stappenplan
Een voornemen is iets waar je naar toe moet werken. Het is een eindbestemming, waar je acties voor moet ondernemen. Als je het voornemen hebt om het nieuwe jaar weer met plezier naar je werk te gaan, zal je hier iets voor moeten doen. Hetzij aanpassingen in je huidige baan maken door een andere functie te gaan bekleden of een gesprek aan te gaan met die vervelende baas. Hetzij het vinden van een nieuwe baan. Zorg dat je een plan hebt om jouw voornemen vol te houden of jouw einddoel te behalen.
4. Begin met een korte periode
Het is makkelijker om een goed voornemen vol te houden voor een kortere periode, dan voor een langere periode. Zodra je merkt dat een voornemen succesvol is, is het makkelijker om hem voor langere tijd vol te houden. Volgens onderzoek hebben de meeste mensen langdurig succes met hun goede voornemens als ze de eerste maand goed doorkomen. Een maand is namelijk al erg lang, maar het is wel te overzien. Op dat moment kunnen we onze goede voornemens dagelijks weer aanpakken.
5. Zorg dat je het resultaat kunt meten en beloon jezelf
De meeste goede voornemens betekenen vaak dat je dingen niet meer kan doen die je leuk of lekker vindt, of juist dingen moet gaan doen die je juist het liefst niet meer wil doen. Hierdoor is het belangrijk dat je jouw goede voornemens ook een beetje leuk maakt. Als je bijvoorbeeld de hele week door goed gezond eet, dan zou je bijvoorbeeld op zondag voor iets kunnen kiezen wat je echt lekker vind (hoewel het misschien wel veel calorieën bevat). Op die manier zorg je ervoor dat al het harde werk ook een paar duidelijke voordelen heeft.
Publicatiedatum: 01 december 2017