Werken in de bouw tijdens de Ramadan

werken-tijdens-de-ramadan

De doeners bij onze club werken hard. Binnen de techniek en bouw betekent dit ook vaak fysiek zwaarder werk. In week 12 is de Ramadan van start gegaan en veel van onze in- en externe doeners doen hier trouw aan mee. We hebben twee van onze doeners een aantal vragen gesteld over wat de Ramadan betekent voor hen en hoe hen dit lukt naast hun werk.

Wat is de Ramadan precies?

Voor we induiken op hoe onze doeners de Ramadan aanpakken, duiken we eerst even in op wat de Ramadan precies is. De Ramadan is een heilige maand in de islamitische kalender en wordt beschouwd als een tijd van vasten, gebed en spirituele vernieuwing. Het is een van de vijf zuilen van de islam en duurt 29 tot 30 dagen, afhankelijk van de maanstand. Daarom kan het op verschillende plekken in de wereld op een ander moment zijn.

Tijdens de Ramadan onthouden moslims zich onder andere van eten en drinken (ja, dus ook water), van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten is bedoeld om de wilskracht en het uithoudingsvermogen van de gelovige te versterken en zichzelf zo dichter bij God te brengen. Het is ook een tijd om na te denken over de zegeningen die men heeft ontvangen. Aan de andere kant is het ook een tijd om na te denken over de eigen fouten en tekortkomingen en om te werken aan persoonlijke groei en verbetering.

De Ramadan begint met de waarneming van de nieuwe maan en eindigt met het Suikerfeest, dat drie dagen duurt. Tijdens deze dagen komen families en vrienden bijeen om te bidden, te feesten en cadeaus uit te wisselen.

Werken tijdens de Ramadan


Bij VNOM doet een grote groep mee aan de Ramadan. Twee van hen hebben we een aantal vragen gesteld over hun Ramadan.

Onderhoudstimmerman tijdens de Ramadan:
‘’Ik ben onderhoudstimmerman en verricht veel fysiek werk. Als moslim doe ik mee aan de Ramadan. Sinds mijn vijftiende doe ik al mee aan de Ramadan en ik vind het nu eigenlijk niet meer moeilijk. De zomer is altijd wat lastiger dan de winter, omdat de dagen dan langer zijn. Het fysieke werk maakt het soms wel wat zwaarder. Gelukkig heb ik het altijd druk wanneer ik aan het werk ben en daardoor gaat de tijd snel voorbij.’’


Uitvoerder tijdens de Ramadan:
‘’Naast mijn werk als uitvoerder, doe ik mee aan de Ramadan. Ik begeleid renovatieprojecten en hierdoor sta ik niet elke dag meer met de voeten in de klei. Ik doe mee vanwege mijn geloof. De ramadan betekent voor mij een zelfbeheersing, maar ook de overgave die erbij komt kijken. Die betekent veel voor mij. Ik doe wat er gevraagd wordt vanuit mijn geloof.

De ene dag is lastiger dan de andere, maar dit ligt ook aan het seizoen. Tijdens de Ramadan leer je echt met je emoties en gevoelens omgaan. Het belangrijkste is dat je het zelf een positieve invulling blijft geven. Als je de dag negatief begint, wordt het lastig om positief te blijven. Dat is ook de tip die ik anderen wil meegeven: begin elke dag tijdens de Ramadan met een gebed. Dat maakt de dag zoveel makkelijker, elke dag positief beginnen.’’

Publicatiedatum: 29 maart 2023