De heilige zaterdag van de bouwvakkers

De heilige zaterdag van de bouwvakkers

Je vrije zaterdag inruilen voor een extra dagje op de bouwplaats? Echt niet! Uit onderzoek van Bouwgarant blijkt dat slechts vijftien procent van de bouwvakkers bereid is om hun zaterdag op te offeren. Desondanks blijft het een feit dat bedrijven nog steeds kampen met personeelstekort.

Oh het is weekend!
Het item ‘werken op zaterdag in de bouw’ is net onkruid; het vergaat niet. Zo heeft de Aannemersfederatie (AFNL) hier al vaker op aangedrongen. In 2001 dook het tijdens de cao-onderhandelingen weer op. Het voorstel werd uiteindelijk geschrapt. En dan dacht je er eindelijk écht van af te zijn, mooi niet!

Kwaliteit boven kwantiteit
Bouwgarant neemt jaarlijks twee tot drie keer een enquête af onder haar leden, bestaande uit 1400 bouwbedrijven. Hieruit blijkt dat de helft van de ondervraagden een gebrek aan personeel ervaart. Dus moeten de bouwvakkers maar hun heilige zaterdag hiervoor inleveren? Natuurlijk niet! “Iedereen heeft recht op twee dagen vrij per week. Zelf werk ik op zaterdagen ook niet of nauwelijks”, Rob de Groot, directeur van Bouwgarant. Natuurlijk heeft Den Haag hier ook een mening over. De nieuwe wet kwaliteitsborging voor het bouwen, staat daar nog altijd ter discussie.

Hoe je het went of keert, dit item blijft terugkomen! Trek jij op zaterdag liever je gereedschapskist of een biertje open?)


Bron: Cobouw

Publicatiedatum: 10 oktober 2018