UITSTEKEND  uit 5 van  Google-reviews

Wat doet een dakdekker precies?

Het dak is een belangrijk onderdeel van een gebouw. Maar helaas ook één van de meest kwetsbare onderdelen. Een goed onderhouden dakbedekking is essentieel om bijvoorbeeld lekkages te voorkomen. Een dakdekker is degene die zorgt voor een goede dakbedekking en ook het onderhoud daarvan. Wil je weten wat je allemaal doet in deze functie? Lees dan snel verder!

Daken bedekken

Een dakdekker bedekt daken met een extra laag met als doel de binnenkant van een gebouw te beschermen tegen allerlei soorten weersomstandigheden. Zowel tegen de hitte van de zon, vocht uit regen of tegen het gewicht van zware sneeuw. Naast dat een dakdekker daken legt, kan hij of zij ook zorgen voor onderhoudsklussen en reparaties aan het dak. Een dakdekker heeft kennis van verschillende soorten dakbedekking, denk aan bitumen, PVC, EPDM en groendak. Dit zijn materialen die veel gebruikt worden voor platte daken. Maar lang niet ieder dak is hetzelfde. Zo zijn er ook hellende daken, waarvoor er dakpannen, metalen platen of stukken riet gebruikt worden. 

Verschillende onderdelen op het dak controleren en vervangen

Een dakdekker heeft dus veel verschillende taken en mogelijkheden als het gaat om het bedekken en onderhouden van een dak. Een dak bestaat uit verschillende elementen als dragende spanten en muurplaten. Een dakdekker heeft kennis van deze onderdelen om te kunnen controleren waar bijvoorbeeld een gat of scheur zit. Een dakdekker kan zich bezighouden met deze specifieke stukken van een dak, maar denk ook aan het stuk rondom de schoorsteen of dakgoten. Naast deze afzonderlijke elementen houdt een dakdekker zich bezig met het controleren van gehele daken of zelfs het geheel vervangen ervan.

Extra dak onderdelen aanbrengen

Naast dakdekkers die gespecialiseerd zijn in specifiek soort daken, zijn er uiteraard ook allround dakdekkers. Deze dakdekkers gaan aan de slag met zowel hellende als platte daken. Naast het aanbrengen of repareren van een dak, kunnen deze dakdekkers ook extra dak onderdelen aanbrengen en onderhouden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld schoorsteenpijpjes en dakgoten. Maar ook grotere aanpassingen als het aanleggen van een dakraam of een dakkapel.

Dak branden

Een veelgebruikte methode is het branden van dakrollen op het dak. Hierbij wordt de dakrol met een gasbrander verwarmd waardoor het materiaal licht vloeibaar wordt. Op die manier hechten de verschillende stroken mooi aan het dak en ook aan elkaar. Hierdoor ontstaat er een perfect waterdicht dak.

Wil jij aan de slag als dakdekker? Bekijk dan meteen onze dakdekker vacatures.

Robin Zevenbergen Marketing & Communicatiespecialist
Bekijk mijn profiel